Søndagens to lokaloppgjør i KM endte med seier til Halsøy J14 og tap for Mosjøen G15. Foto: Kristian Rødvand

Fotball-sesongen 2020 er avlyst

NFF har omsider gitt opp å kunne gjennomføre en sesong for breddefotballen.


– Regjeringen har fortsatt ikke åpnet for normal trening for alle. På dette grunnlaget avlyses seriespill i senior breddefotball.

Dette melder Norges fotballforbund nå i formiddag.

Dermed er det omsider endelig avklart at det ikke blir noen sesong for Halsøy Damer i 2. divisjon, i 2020. NFF Nordland har tidligere i høst avgjort at kretsseriene innen voksenfotballen – 4. divisjon og 5. divisjon – er avlyst.

– Dette er en trist dag for forbundsstyret, 18 fotballkretser og ikke minst alle klubber og spillere som er berørt og har hatt et håp om seriespill i 2020. Norsk fotball har tatt smittevern på alvor fra dag en og utviklet gode smittevernprotokoller for alle nivåer i norsk fotball. Vi har lykkes med mye og fått åpnet opp for seriekamper i både toppfotballen og barne- og ungdomsfotballen. Gjennom dette har klubbene fått god erfaring med smittevern, og det er få eller ingen smittetilfeller som kan spores tilbake til fotballaktivitet. For de gjenværende seriene i senior breddefotball satt vi opp avdelinger med få lag og korte reiseavstander. Når regjeringen til tross for dette likevel ikke har åpnet opp for normal kontakttrening igjen nå, så har vi ikke noe annet valg enn å avlyse sesongen. Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet, sier fotballpresident Terje Svendsen i en uttalelse på fotballforbundets nettside.

Rent konkret betyr beslutningen at forbundsstyret kansellerer sesongen for 2. divisjon kvinner (tredje nivå) Norsk Tipping-ligaen (fjerde nivå). Det er Fotballforbundets 18 kretser som organiserer øvrig breddefotball for voksne, og med forbundsstyrets beslutning er det en naturlig konsekvens at også kretsene kansellerer sine kretsvise serier for voksne. 

– Det blir ingen serieavvikling i verken 4. divisjon HeSa eller 5. divisjon Helgeland i 2020. Alle serier er avlyst i sin opprinnelige form, bekrefter serie- og kampansvarlig hos NFF Nordland, Frank Aas

Dermed blir det ingen durabelige by-derby mellom Rana FKs rekruttlag og Sandnessjøen og Mosjøen

Selv om det ikke blir seriekamper i senior breddefotball, så er det ifølge kretsleder i NFF Hordaland Tore-Christian Gjelsvik nå desto viktigere å komme i gang med vanlig kontakttrening så raskt som mulig for å dempe frafallet.

– Det er ikke lenger økonomi, men frafall i senior breddefotball som volder klubbene mest bekymring. Det viser klubbundersøkelsen som NFF nylig gjennomførte. Det meldes om langt færre folk på trening, og vi vet at a-lagene er lokomotivet for frivillighet og entusiasme i mange klubber. Sliter a-lagene, så sliter hele klubben. Det kan på sikt få konsekvenser også for tilbudet til barn og unge, sier Gjelsvik.  

Godt smittevern er og forblir viktig for hele norsk fotball og noe klubbene etter hvert har fått svært god erfaring med gjennom dette året. Nå ønsker fotballpresident Terje Svendsen en tett dialog mellom helsemyndighetene og norsk idrett om hvordan vi både kan ivareta behovet for normal kontakttrening og godt smittevern også for den gjenværende gruppen i senior breddefotball.  

– Helsemyndighetene har selv fastslått at vanlig kontakttrening i fotball utgjør lite smittefare, noe som også underbygges av forskning og undersøkelser både nasjonalt og internasjonalt. Smittevern er viktig, men det er også viktig med god fysisk aktivitet. Inaktivitet og frafall er en stor helseutfordring. La oss sammen finne gode løsninger for kontakttrening for alle nå, slik at vi får levedyktige klubber til beste for norsk fotball og lokalsamfunn over hele Norge, oppfordrer Svendsen.

NFF Nordlands Frank Aas har tidligere sagt til Rana No at man vil forsøke å få på plass et kamptilbud gjennom vinteren, som en slags kompensasjon for at sesongen er avlyst. NFF sentralt vil nå sammen med fotballkretsene sette seg ned for å se på en lokal turneringstruktur gjennom vinteren, for å skape motivasjon og fotballglede for senior breddefotball. En eventuell gjennomføring betinger at myndighetene gir klarsignal for kontakttrening og kamper.

NFFs plan var å gjennomføre 3. divisjon med 12 avdelinger med syv lag, der lagene skulle møtes bare i én kamp. For Rana FK ville dette betydd en sesong der lagets skjebne i 3. divisjonsdebuten skulle avgjøres med seks kamper, mot fem lag fra Trondheim og ett fra Bodø; Bodø/Glimt 2, bestående av spillere som har trent som normalt i snart fire måneder, og sågar spilt eliteseriekamper. 

Selv om fotballpresidenten beklager og betegner beslutningen som trist, så var på langt nær alle klubbene positive til å skulle gjennomføre en redusert serie med oppstart i oktober. Rana FK-styreleder Ståle Krokstrand var tydelig på at når man ikke kom i gang innen begynnelsen av september, da var avlysning det eneste riktige. Rana FKs kaptein Niklas Bakksjø var tidlig ute og signaliserte at det riktige ville være å avlyse 2020-sesongen.

Med den beslutningen som nå omsider er tatt, kan klubbene begynne å planlegge 2021-sesongen, i visshet om at man starter der man skulle startet i 2020. 

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.