"Forsvaret vårt skal forsvare Norge - ikke trene på ørkenkrig sammen med diktaturer i Midtøsten "

DEBATT: – De norske spesialstyrkene må hentes hjem umiddelbart! mener leder i Rødt Vefsn, Gunnvald Lindset

Nei til norsk militærbase i Midtøsten!

Jeg trodde knapt mine egne øyne og ører under ett av innslagene på Dagsrevyen søndag 11.10: Regjeringa sender spesialstyrkene - med Bell-helikoptre - til Jordan for å «bli bedre til å utføre krigsoperasjoner i ørkenlandskap». Innslaget inneholdt ikke ett eneste kritisk spørsmål til noen politiske ansvarlige i regjeringa, og heller ingen andre partier i Stortinget var bedt om kommentarer.

Både NRK og TV2 er utrolig underdanige og ukritiske når det gjelder norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk. Leder i Rødt og stortingsrepresentant, Bjørnar Moxnes, sier at de ikke hørt et ord om dette i Stortinget og at dette er bevisst hemmelighold fra regjeringa. Han krever at forsvarsministeren kommer i Stortinget og forklarer seg.

Ett av argumentene som sjefen for spesialstyrkene brukte var viktigheten av å kunne forsvare norske ambassader i regionen. Skal da alle land som har ambassader i Midtøsten opprette sine egne militærbaser? Nei, regjeringa må heller si det som det er: Dette skjer etter press fra den militære ledelsen i USA og NATO.

Dette er fullstendig uholdbart. Det var sterk politisk strid da Bell-helikoptrene skulle flyttes fra Nord-Norge til Rygge fordi de var viktige både for den militære og sivile beredskapen i nord. Nå skal de altså brukes på å trene ørkenkrig i Midtøsten. Dette er politisk galskap. Forsvaret vårt skal forsvare Norge - ikke trene på ørkenkrig sammen med diktaturer i Midtøsten. De norske spesialstyrkene må hentes hjem umiddelbart! 

Det ble også påstått i innslaget i Dagsrevyen at militær tilstedeværelse i Midtøsten reduserer faren for terrorangrep mot Norge. Tvert imot så er den beste måten å svekke terrorfaren på å trekke de norske styrkene ut derfra. Ved å sende soldater til Midtøsten øker vi spenningen. Vi har ingenting der å gjøre.

Egentlig bør verken jeg eller andre være overrasket. I et foredrag i 2014 erklærte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at hun var stolt over Norges bombekrig i Libya. Siden krigen førte til at Libya ble rasert, gikk i oppløsning og det ble fritt fram for terroristgrupper og menneskesmuglere, så er Høyres og forsvarsministerens suksesskriterier på det rene.

Hun sa også følgende som viser tankegangen bak basen i Jordan: «Med anskaffelsen av F-35 kommer nemlig også en forpliktelse. Vi kommer til å ha det mest moderne flyet i alliansen og kan derfor få et ekstra påtrykk fra allierte både når det gjelder deltakelse i fredstidsoperasjoner og krisehåndtering.» Eller for å si det i klartekst: Vi må forplikte oss til flere kriger à la Libya.

En gang ble Norge kalt en fredsnasjon. Etter deltakelse i åtte kriger etter 1990 er vi dessverre blitt en krigsnasjon prisgitt USAs krigsplaner gjennom NATO!

[annonse]
 


Gunnvald Lindset         leder i Rødt Vefsn

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.