Vindelsvermer (Agriusconvolvuli) er en av de større sommerfuglartene i Norge. Den er immigrant, det vil si en art som ikke har fast tilhold her, men som dukker opp enkelte år i varierende antall. Den kan da opptre over det meste av Norge, også i Nordland, selv om antall registrerte funn fra Nord-Norge er begrenset. Foto: Ingar Karlsen

Forsk sammen med ekte forskere

Klimaendringer, sommerfugl og fuglemerking er tema når Helgeland Museum for første gang organiserer Resarchers’ Night.

I forbindelse med Forskningsdagene kan publikum få nærkontakt med forskere. Dette skjer i forbindelse med arrangement i regi av Helgeland Museum, Bindal, Rana og på Træna, kommende fredag. Der blir det tre arrangement der det legges  som legger til rette for å møte, jobbe i lag med og observere forskere på Helgeland.

I Træna blir det tur til Kirkehelleren på Sanna, med overnatting i Kirkehelleren for dem som ønsker der. Der kan man sammen med fugleforskerne Terje Kolaas og Bård Nyberg gjennomføre fuglemerking og sette opp nett. På stranda blir det foredrag ved historiker og geolog Stein Erik Lauritzen, som er kjent for programmer for NRK og National Geographic.

For de som overnatter i Kirkehelleren blir det leir, mat og film i helleren.

Ved Rana Museum skal man samle og preparere sommerfugl. Det blir er kort foredrag ved konservator Per Ole Syvertsen, om 660 arter i Nordland, hvordan samle, dokumentere og ivareta sommerfugler. Deretter blir det lab/workshop under ledelse av preparant Stig Lundmo, om hvordan sommerfugler prepareres med nåler og spennbrett. Her blir det mulighet for deltakerne til selv å øve seg på preparering.

I Bindal blir det foredrag og diskusjon ved Mika Bendiksby, førsteamanuensis i biosystematikk og karplantekonservator ved NTNU Vitenskapsmuseet, med tema "Klimaendring – hva betyr det for skogen på Helgeland? Har boreal regnskog og artsmangfoldet i Bindal en nasjonal betydning?"

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.