Slik så sentrum av Hemnesberget ut etter krigshandlingene i mai 1940. Nærmere 140 små og store bygninger ble flammenes rov av flere branner. Bildeeier: Hans Erik Nilsen

Forsinket minnemarkering –⁠ 80 år siden krigen kom til Hemnes

Markeres over hele Hemnesberget 16. mai. SE DE HISTORISKE BILDENE.


Allerede i 2019 var planleggingen i gang. Hemnes historielag skulle sørge for en verdig markering av de 80 år siden krigen kom til Hemnes. Arrangementet skulle skje så nært 10. mai 2020 som mulig. Datoen da DS Nord-Norge ble senket ved Præsteng-kaia på Hemnesberget for 80 år siden.

– Noen markering ble det ikke. Pandemien sørget for at også dette måtte avlyses og utsettes i likhet med alt annet som ville samle mye folk. Heller ikke i 2021 lot dette seg gjøre, skriver Hemnes historielags Tore M. Furuhatt i ei pressemelding. 

KRANSNEDLEGGELSE 

Nå ligger imidlertid alt klart for å kunne gjennomføre et omfattende program. Arrangementet er lagt opp den 16. mai, for dermed å kunne få besøk av Scots Guards, som også skal være med på en del markeringer i Rana i forbindelse med nasjonaldagen.

– Det hele starter på kirkegården. Der blir det kort minnetale av Hans Christian Håland og kransnedleggelse fra Scots Guards. Under høytidelighetene blir det spilt en sørgefanfare av fire blåsere, komponert av Bjørn Albert Fjeldavli. Hemnes Mannskor vil også bidra med sang. Flaggbærere kommer fra Helgeland reserveoffiserforening, forteller Furuhatt. 

(Saken fortsetter under bildet)

Den 3. september 1940 anløp MS "ALSTERTOR" Hemnesberget på tur sørover etter å ha vært en tur i Hammerfest . Bygd i Landskrona (Sverige) 1938 for tyske eiere og ble senka av engelskmennene utenfor Cape Fisterra i Spania den 23.6.1941. Bildet er funnet i album etter Mossa Nilsen.

– Fra kirkegården beveger gjester og øvrige fremmøtte seg nedover til prestegården. Der blir det en kort stopp og markering ved det som var et midlertidig gravsted for de åtte falne britiske soldatene før de ble flyttet til Hemnes kirkegård. 

– I kafeen ved aulaen vil det være rigget en utstilling av om lag 30 store fotos fra krigstiden i Hemnes, samt en del gjenstander fra DS Nord-Norge. Også en flott modell av hurtigruteskipet – kapret av tyskerne for bruk til transport av tropper og krigsmateriell - som ble skutt i senk av britiske krigsskip ved Storkaia, den nåværende Præsteng-kaia, den 10. mai 1940.

AVDUKER MINNEPLATE

I aulaen vil det bli gratis servering. Dette tar klasse 9. klasse ved Hemnes sentralskole seg av. Her blir det holdt to foredrag av henholdsvis Ragnar Selnes og Kim Astrup. Selnes tar for seg «Da krigen kom til Hemnes» og Astrup om «Jorunn var 11 år da krigen kom» - fra boka hun har skrevet om Jorunn Bech-Hansens opplevelser under krigen som barn på Hemnesberget. Det blir også plass til noen musikalske innslag.

(Saken fortsetter under bildet)

Tyske soldater på torvet på Hemnesberget. Bildet funnet i album etter Mossa Nilsen.

– Senere på dagen blir det en seremoni ved Præsteng-kaia. Her skal en minneplate om DS Nord-Norges endelikt avdukes av ordfører Paul Asphaug, og det blir sang ved Tone Rønning Fjeldavli. En lydscene om angrepet på DS Nord-Norge vil bli avspilt, produsert av Åge Karlsen og Steinar Jørgensen, forteller Furuhatt. 

Dagen avsluttes med en markering på Torvet. Her blir det også avspilt en lydscene om kampene på Sund ved Åge Karlsen og Steinar Jørgensen.

Steinar Jørgensen vil dessuten fortelle om de dramatiske krigs-brannene på Hemnes. Radio Korgen vil ha sendinger om temaet «Krigen i Hemnes» den 10.- 11. 12.- 13. mai.

–––––––––––––––––––

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.