Mona Fagerås deltok under den forrige utdanningskonferansen på Nesna i slutten av august, og kommer tilbake til Nesna om halvannen uke. Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

Forbereder ny utdanningspolitisk konferanse

Skrevet av Roger Marthinsen
22.10.2019 06:00

Sentrale personer innen utdanning, forsking, samfunnsdebatt og politikk samles igjen på Nesna.

Om halvannen uke, torsdag 31. oktober, arrangerer Nesna kommune, Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland og Kvinneuniversitetet i Norden en ny utdanningspolitisk konferanse ved Campus Nesna, Nord Universitet.

Så langt er det klart at Gunnar Yttri, Ronny Kjelsberg og Tor Helge Allern kommer for å holde innlegg, representanter fra Utdanningsforbundet og Forskerforbundet kommer, og det vil bli politisk debatt med blant andre Marit Arnstad (Sp), Mona Fagerås (Sv), Bjørnar Skjæran (Ap) og Martin Henriksen (Ap) tilstede. 

Forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og samtlige representanter i Utdannings- og forskningskomiteen er også invitert, sier Catrine Hole i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland.

– Sentrale fagpersoner innen utdanning, forsking og samfunnsdebatt er invitert for å holde innlegg, sier Hole, som peker på viktige spørsmål man vil ta opp:

Hva er de regionalpolitiske oppgavene som høyere utdanning skal fylle?
Hva er kvalitet i høyere utdanning og hvordan legge til rette for at god kvalitet blir tilgjengelig over hele landet?
Hva er sammenhengen mellom kvalitet, velferd, bærekraftige lokalsamfunn og lokalisering av høyere utdanning?
Bakgrunnen for konferansen er strukturreformen for høyere utdanning, som vil  endre kartet for høyere utdanning i Norge. I Nord-Norge er det bare Samisk høyskole som fremdeles er en selvstendig høyskole. De andre høyskolene er fusjonert med enten UiT eller Nord universitet. Sistnevnte har vedtatt å avvikle Nesna som studiested, samt sykepleierutdanningen i Sandnessjøen. 

I Stortinget ligger det nå et Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Mona Fagerås, Lars Haltbrekken og Kari Elisabeth Kaski, om en desentralisert høyere utdanning for kvalitet, velferd og bærekraftige lokalsamfunn. Innstilling til vedtak vil bli gjort den 5. november og vedtak skal fattes i Stortinget den 12. november.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.