Foto: Kristian Rødvand
DEBATT

"For resten av oss har skattekuttene gitt litt mindre enn to kroner per dag"

Formuesskatten er ikke noen særnorsk straff på eierskap. Norge måtte faktisk økt formuesskatten med 51 milliarder kroner hvis vi skulle behandle norske eiere likt med utenlandske, skriver Gunnvald Lindset, leder i Rødt Vefsn.


Skattepolitikk for en solidarisk velferdsstat!

Etter åtte år med kutt i formuesskatten er nå fasiten klar: De én prosent rikeste, eller ca. 42 000 nordmenn, har fått rundt 1,7 millioner om dagen i åtte år i skattekutt. For resten av oss har skattekuttene gitt litt mindre enn to kroner per dag. I Norge betaler de aller rikeste aller minst skatt, og nå mindre enn noensinne.

Regjeringen sier at formuesskatten er skadelig og at kutt vil skape arbeidsplasser. Men Norge har en av verdens høyeste andel dollarmilliardærer og et av landene det er best å drive business i. Så særlig skadelig er den ikke. En forskningsrapport i fjor viste dessuten at de bedriftseierne som betaler formuesskatt i gjennomsnitt betalte under 30 000 kroner. Det har også vist seg at milliard-lettelsene i selskapsskatten, ikke førte til større investeringer i nye arbeidsplasser, slik regjeringa påstod. Nå vil faktisk USA snu den lange trenden med store kutt i selskapsskatten, og Det internasjonale pengefondet (IMF) anbefaler økt skattlegging av de rike og av selskapsoverskudd.

En av Norges rikeste menn, laksemilliardæren Witzøe, er ute og sutrer over at en ny regjering vil øke formuesskatten. Han sier at det kan komme en dag der det familien flytter til utlandet for å unngå skatten. I flere tiår har skattene for de rikeste blitt kuttet med titalls milliarder kroner. Likevel sutrer de, og noen bytter til og med kommune for å betale minst mulig til fellesskapet. De eier ikke skamvett!

Når de prøver seg med truslene om å flytte ut av landet, så er det en tom trussel. Selv om de personlig flytter, slik skatteflyktningen John Fredriksen har gjort, så forsvinner jo ikke arbeidsplassene. Fjorden og merdene ligger der, de kan ikke Witzøe ta med seg til f.eks. skatteparadiset Cayman Islands. Og arbeidstakerne, som skaper verdiene i selskapet, forsvinner ikke selv om laksebaronen skulle melde flytting.

Og til all denne sutringa er det bare å si: Formuesskatt er bra for arbeidsplasser. Forskning viser nemlig at det formuesskatten bidrar til er at bedrifter investerer i arbeidsfolk og i arbeidsplasser. Formuesskatten er ikke noen særnorsk straff på eierskap. Ifølge Finansdepartementet betaler utenlandske eiere mer i kapitalskatt enn norske eiere. Norge måtte faktisk økt formuesskatten med 51 milliarder kroner hvis vi skulle behandle norske eiere likt med utenlandske. 

Så disse tomme milliardær-truslene er det ingen grunn til å bekymre seg for. Tvert imot tar Rødt dette som inspirasjon til å intensivere kampen mot Forskjells-Norge og hente inn de milliardene som trengs fra landets rikeste for å bekjempe fattigdom og finansiere en bedre velferdsstat. En hovedsak for oss i dette valget er å tette et stort hull i velferdsstaten som heter tannhelse, og kjempe for gratis tannhelse til alle!

Gunnvald Lindset, leder i Rødt Vefsn

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.