Foto: Audun Sætermo
TI ÅR SIDEN 22. JULI

"For høyre-ekstremistene har veien fra ord til handling blitt enda kortere"

Det går en brun sti mellom forfalskede «Mustafabrev», Myrdalopptøyer i Brummundal og molotovoctails kasta inn i Blitzhuset frem til den dagen vi aldri skal glemme i 2011, skriver Mari-Ann Nergård Johansen og Allan Zvanut.


Aldri tie, aldri glemme!

Den 1. mai i 1979 ble Faglig Front sitt arrangement på Slottsplassen utsatt for et bombeangrep. Bombemannen, tilknyttet den nynazistiske og høyreekstreme gruppa «Norsk Front», ytret følgende ord i rettssaken da dommen ble lest opp: «Til Fedrelandets ære.» Rett før bomba ble kastet, og til alt hell kun skadet en mann, lød det taktfaste rop: «AKP, AKP – mei dem ned med AG3». Det var bare flaks at barna, som gikk først i toget, ikke ble skadet av bombeattentatet.

Den 15 år gamle ungdommen Benjamin Hermansen ble drept grunnet voldsomme og aktive krefter i et nynazistisk brorskap i 2001. Det var en villet handling fra radikaliserte ungdommer denne mørke kvelden. Dette bestialske drapet var beretningen om en varslet katastrofe, men det nynazistiske miljøet hadde fått gro fram i fred og ro på sentrale østland og sørland. Varslene var mange, men ignoransen større fra statlig hold. Det går en brun sti mellom forfalskede «Mustafabrev», Myrdalopptøyer i Brummundal og molotovoctails kasta inn i Blitzhuset frem til den dagen vi aldri skal glemme i 2011. 

ABB/Fjotolf Hansen og Philip Manshaus er to radikaliserte, norske menn som i nyere tid ønsket å starte en rasekrig i Norge. Manshaus drepte først sin stesøster og forsøkte så å massakrere så mange norske muslimer som mulig i august 2019, uten hell. Hans forbilde var Brenton Tarrant. Han drepte 51 og skadet 49 mennesker i to moskeer på New Zealand i mars 2019. Deres ideologi ble skapt blant annet med likesinnede på internett.

Tastaturkrigere verden over forenes i ekkokamre der de hisser hverandre opp, bekrefter hverandres verdensbilder og veien er blitt enda kortere fra ord til handling.

Nåtidens høyreekstremister har tatt et skritt videre fra Mein Kampf og Turner diaries. Nå hvitmaler de brungørra si med mer sofistikerte uttrykk og teorier, blant annet fra den identitære bevegelsen. De rølpete og forfylla nynazistene vi kjenner fra 90-tallet er bytta ut med oppstramma og disiplinerte småbarnsfedre, blant annet situert i idylliske Ludvika i Sverige. Stadig flere unge radikaliseres, men norske myndigheter lar det fortsatt skje på deres vakt og under deres blikk. Dette vil vi i Rødt gjøre noe med!

PST advarer mot at flere unge er i startfasen i en radikaliseringsprosess, men at midlene for å kartlegge, hjelpe og veilede dem ut av denne ondskapens spiral ikke er tilstede. I PSTs siste trusselvurdering (2021) står det at «det forventes økt radikalisering til høyreekstremisme det kommende året». PST skriver også at blant annet ikke-vestlige innvandrere, jøder, LHBT+ og den politiske venstresiden står sentralt i de høyreekstremes fiendebilder. Det er viktig at samfunnet som helhet, også media, tar det til seg.

Ytringsfrihet er en viktig demokratisk rettighet og gode, men også et prinsipp som hele tiden må utvikles i takt med tiden. Nå er tiden inne for å handle for å forhindre meningsløse handlinger basert på hat, fordommer og ideologi på ville veier. Derfor er en ekstremismekommisjon ett lite steg på veien.

Vi må aldri tie, aldri lukke øynene og aldri glemme!

Mari-Ann Nergård Johansen og Allan Zvanut, for styret i Rødt Alstahaug

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.