Gunnvald Lindset, leder i Rødt Vefsn. Foto: Kjærstin Berntzen
DEBATT

"Folk er luta lei av at de med makt og penger lager knallharde kontrollregimer for syke og uføre"

Det er helt avgjørende for tilliten til Stortinget at toppolitikere stilles til ansvar, og at misbruk av privilegier får tydelige konsekvenser, skriver Gunnvald Lindset.


-----------

DEBATT

-----------

Stortingsrepresentanters «misforståelse» og forskjellsbehandling

Det var klokt av stortingspresidenten å trekke seg, men egentlig hadde hun ikke noe valg. Med alle avsløringer som har vært de siste årene må man stille spørsmålet: Er det troverdig at en del stortingsrepresentanter «misforstår» et reglement som de fleste oppfatter som rimelig klart? Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt og medlem i finanskomiteen, setter skapet på plass: «Hvis dette er en misforståelse så må det bety at politikere med millionlønn faktisk tror at de skal ha rett på gratis bolig samtidig som de bor i en helt normal reiseavstand til jobb. Dette sier jo alt om hvor blinde de kan bli på egne privilegier, og hvorfor Rødt hele veien har krevd tydeligere og strengere regler.»

Samme dag som vi fikk vite at stortingspresidenten har «misforstått» og at eks-statsråd Monica Mæland fra Høyre får 700 000 kr. i etterlønn, kan NRK fortelle at staten nå skal begynne å ta mer av lønna til Thomas, som har Downs syndrom. Årsaken er forslaget fra den avgåtte Solbergregjeringa om å fjerne fribeløpet i uføretrygden, og som Ap og SP foreløpig støtter. Det innebærer at de uføretrygdede nå skal miste trygd fra første krone de tjener. 

For Thomas sin del innebærer det at han i tillegg til å skatte av de 12 000 han får i oppmuntringslønn fra et kommunalt dagsenter i Larvik, også skal miste trygd. Det er skammelig, smålig og vanvittig usosialt! Mange står nå i fare for å miste de få mulighetene de har til å være med å bidra i samfunnet. Det er folk som mister muligheten til å være støttekontakt, lage kryssord til lokalavisa eller ha folkevalgte verv - fordi de rett og slett ikke orker å begynne å styre med avkorting av trygden hos Nav. Dette forslaget er fullstendig uakseptabelt og må skrotes!

Hvis en trygdet eller ufør person gjør en feil i utfylling av et skjema, kan vedkommende bli nektet støtte, tvunget til å betale tilbake eller i verste fall bli urettmessig straffeforfulgt og fengslet slik vi opplevde i Nav-skandalen. Kontrasten mellom dette og det en del politikere med millionlønn har kunnet gjøre uten at det har fått konsekvenser, er himmelropende. 

Det er helt avgjørende for tilliten til Stortinget at toppolitikere stilles til ansvar, og at misbruk av privilegier får tydelige konsekvenser. Nå må den store ryddejobben starte: Regelverket og representantordningene må strammes inn slik Bjørnar Moxnes foreslo allerede i 2019. Da var det bare SV og MDG som stemte for. Bakgrunnen da var at FrP-representanten Gulati eide fire boliger i Oslo samtidig som han hadde pendlerbolig. 

Folk er luta lei av at de med makt og penger lager knallharde kontrollregimer for syke og uføre, med strenge straffer for de som gjør feil, mens de selv kan berike seg i strid med reglene uten at det får konsekvenser. 

Gunnvald Lindset, leder i Rødt Vefsn

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.