Flertallet ønsker strengere promillegrense til sjøs: – Sjelden vi ser dette

De aller fleste i en fersk spørreundersøkelse mener at promillegrensen til sjøs må senkes fra 0,8 til 0,2.

En ny undersøkelse Norstat har utført for forsikringsselskapet Frende viser at 57 prosent synes promillegrensen til sjøs burde vært lavere. 

– I fjor svarte 58 prosent det samme i undersøkelsen vår, så her har ikke holdningene endret seg, sier fagsjef for båt i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen, i en pressemelding. 

32 prosent av de 1000 spurte i undersøkelsen synes dagens promillegrense i båt er riktig. Bare 7 prosent kunne tenke seg å heve grensen. 

– Det er sjelden vi ser at folket vil ha strengere regler enn myndighetene, slik som dette, sier Wold Gaulen.

– Viktig å være edru

Redningsselskapet vil ikke ta stilling til hva promillegrensen bør være, men synes det er interessant at flertallet av de spurte fortsatt mener grensen burde vært lavere. 

– Denne sommeren har igjen gitt oss altfor mange eksempler på at respekten for alkohol ser ut til å være langt lavere på sjø enn på vei, sier informasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet. 

Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) mener det er viktig å være edru når man fører en båt. 

– Vi fraråder å føre båt i alkoholpåvirket tilstand, uansett promille, har generalsekretær Stig Hvide Smith tidligere understreket overfor NTB. 

Høy promillegrense

I 2020 omkom 20 personer på fritidsbåt. 10 av dem hadde promille på over 0,8. Seks av dem var førere. Fem av førerne hadde promille på over 1,1 opplyser Sjøfartsdirektoratet.

[annonse]
I dag er det lov til å kjøre fritidsbåt med 0,8 promille, og regjeringen har ikke ønsket å endre denne grensen. 

Isteden lanserte de sommeren 2019 en nullvisjon for omkomne i småbåtulykker. Det skjedde til tross for at flere organisasjoner ba om at promillegrensen burde bli revurdert. 

Norge er blant de landene i Europa med den høyeste promillegrensen til sjøs. I Sverige er grensen på 0,2 promille.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.