Illustrasjonsfoto: Anette Karlsen / NTB

Flere synes det er flaut å bli knallbrun

Følelsen av varm sol og lukten av sololje – nordmenn har alltid vært eksperter på å bli solbrent på veien til den gylne brunfargen. Nå ser det imidlertid ut til at trenden har snudd – å beskytte huden er blitt viktigere.

I en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Farmasiet svarer nesten 1 av 4 nordmenn at det er harry å være skikkelig solbrun.

– Dette er et interessant funn med tanke på at mange alltid har vært opptatt av å få så mye farge som mulig i løpet av sommeren, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt i Farmasiet. 

I samme undersøkelse fra 2020 svarte 1 av 4 at de syntes det var flaut å være bleike. I år er det kun 15 prosent som svarer dette. 

– Det er fint å se at vi nå tåler å være litt bleike – vi bor tross alt i Norge. Det er selvfølgelig fint med litt farge i løpet av sommeren, men det er forskjell på sunn brunfarge og usunn brunfarge, sier Pedersen og legger til: 

– Er taktikken å bli solbrent før du blir brun er solskadene mer permanente, mens gleden av brunfargen blir svært midlertidig. 

Den positive utviklingen gjelder imidlertid ikke alle. I undersøkelsen svarer 1 av 5 i alderen 18 til 24 år at de ikke alltid smører seg med solkrem fordi de blir fortere brune uten. I tillegg svarer 40 prosent i samme aldersgruppe at de forventer å bli solbrent i løpet av sommeren. 

– 3 av 10 i denne gruppen – det dobbelte av landsgjennomsnittet – synes det er flaut å være bleik, men det burde jo være enda flauere å være solbrent, sier Pedersen. 

Hele 70 prosent av de unge ble solbrent i fjor sommer, og 1 av 4 utviklet til og med soleksem. Dette bekymrer farmasøyten. 

– Solskadene man får i ung alder vises ofte ikke før i starten av førtiårene og blir progressivt verre for hvert år som går. I tillegg øker det risikoen for hudkreft, sier Pedersen og legger til:

[annonse]
– Selv om vi stadig blir flinkere er solkremen en viktig påminnelse hvert år. Ingen brunfarge er verdt å få kreft for. 

Dersom brunfargen er såpass viktig, anbefaler han at du går for produkter som kan oppnå den gylne fargen selv uten sol. 

I undersøkelsen fra 2020 var det også flere som svarte at solen i Norge ikke var sterk nok til å bli brent. De færreste ser ut til å ha denne oppfattelsen i dag. 

– Hele 93 prosent vet at solen er sterk nok, og kun 3 prosent bruker aldri solkrem. Dette er en svært positiv utvikling, men det kan nok ha en sammenheng med at 40 prosent av oss ble solbrent på norgesferie i fjor, sier Pedersen. 

Selv om bevisstheten har økt, er det hele 35 prosent som ikke kjenner til forskjellen mellom UVA- og UVB stråler. Farmasøyten har imidlertid en god huskeregel. 

– Tenk på bokstavene. UVA – aldrer huden, UVB – brenner huden, avslutter han. 

----- 

Om undersøkelsen 

Undersøkelsen ble gjennomført mellom 20. og 26. mai 2021 av Respons Analyse for Farmasiet. Den er utført i et representativt utvalg av respondenter i en alder mellom 18 og 87 år, og den har tatt sikte på å avdekke holdninger og vaner tilknyttet solkrembruk, sommervaner og lignende. Den hadde 1155 respondenter i Norge, og den er derfor representativ i de fleste fylkene.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.