Influensavaksinen for sesongen 2020/2021. FHI anbefaler styrket vaksinasjon for redusere konsekvensene av en kraftigere influensasesong. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

FHI: – Forbered dere på en kraftig influensa-sesong

Skrevet av NTB-MARIUS HELGE LARSEN
13.07.2021 17:00

Folkehelseinstituttet ber Norge forberede seg på kraftige bølger med influensa, kikhoste og RS-virusinfeksjon. Særlig små barn og eldre er sårbare.

– Folkehelseinstituttet vurderer at det kommende høst og vinter er høy sannsynlighet for at forekomsten av andre luftveisinfeksjoner enn covid-19 blir en god del høyere enn vanlige sesonger. Dette gjelder særlig influensa, RS-virusinfeksjon og kikhoste. Små barn og eldre er mest utsatt, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en ny risikovurdering.

Hovedårsaken er at immuniteten i befolkningen mot disse sykdommene har falt under pandemiperioden, hvor strenge smitteverntiltak som følge av korona-pandemien har ført til få influensatilfeller. 

– Folkehelseinstituttet vurderer at det kan bli stor konsekvens av disse epidemiene i form av betydelig flere innleggelser i sykehus av særlig små barn (med RS-virusinfeksjon, kikhoste og influensa) og av eldre (med influensa og lungebetennelser) enn i vanlige vintersesonger. Det kan også bli flere dødsfall. Primærhelsetjenesten vil også få økt belastning, skriver FHI i sin vurdering. Det understrekes imidlertid at FHI har «moderat tiltro» til denne risikovurderingen. 

FHI beregner at i gjennomsnitt så dør 900 personer av influensa i Norge, i løpet av en vanlig sesong. I enkelte sesonger har imidlerid antallet vært nærmere 1.500 personer. 

I risikovurderingen anbefaler FHI økt overvåking av andre luftveisinfeksjoner enn covid-19, styrket vaksinasjon og smitteverntiltak og styrket beredskap og årvåkenhet i helsetjenesten. 

Både influensa og RS-virus gir normalt utbrudd i vintersesongen, mens kikhoste ses oftest på sensommeren og høsten. 

– Det er imidlertid nå rapportert en økning i RS-virusinfeksjoner og at små barn fra andre land blir sykehusinnlagt på et uvanlig tidspunkt i forhold til normalsesong, skriver Folkehelseinstituttet.

I flere andre land er det rapportert om en økning i antall alvorlige tilfeller av RS-virus, blant annet i Australia, USA, Storbritannia og skandinaviske land. 

– Vi har så langt ikke observert en tilsvarende utvikling her i Norge, men vi må være forberedt på at det kan skje, og vil derfor øke oppmerksomheten ved å gi ut denne risikovurderingen, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Margrethe Greve-Isdahl.

[annonse]
RS-virus forårsaker utbrudd hver vinter. Vanlige kjennetegn er symptomer på vanlig forkjølelse, med hoste og feber. Nesten alle barn har gjennomgått RS-virusinfeksjon før to års alder, men det er også vanlig med reinfeksjon.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.