Festspillene presenterer sin åpningskonsert: FIMBULVINTEREN

Skrevet av Kjærstin Berntzen
05.05.2021 16:25 - OPPDATERT 06.05.2021 07:02

Åpningskonserten på Festspillene Helgeland 2021 er storverket «Filmbulvinteren», skrevet av komponist Raymond Enoksen.

«Det fyrste er at det kjem ein vinter som er kalla Fimbulvinter. Då driv det snø or alle ætter, det er sterk kulde og kvasse vindar, ingen ting har gagn av sola. Det er tre slike vintrar - utan sommar imellom.» 

«Og no hender det noko som har mykje på seg: ulven gløyper sola; og det tykkjer folk er stor skade. Ein annan ulv tek månen; han gjer og mykje ugagn; stjernene kverv frå himmelen.»
- Den yngre Edda

Historien om «Fimbulvinteren» - den treårige vinteren som forårsaket død og fordervelse og la landskapet øde og samfunnet i grus - innleder den siste delen av «Voluspå» - Ragnarok. Nyere forskning forteller oss  at denne mytologiske forestillingen kan være basert på en reell hendelse. Arkeologiske funn fra tiden tekstene er skrevet i bekrefter at det skjedde ekstreme klimaforandringer i dette tidsrommet. Hovedteorien er at enorme askeskyer fra et vulkanutbrudd blokkerte for solen og sørget for det som lignet på en treårsvinter. 

Det var en artikkel om dette som inspirerte filmkomponist Raymond Eriksen til å gå i gang med storverket «Fimbulvinteren», et tonedikt for sopran, sinfonietta, kor og elektronikk, som blir åpningskonserten på Festspillene Helgeland 2021.  

Gjennom å kombinere musikalske bearbeidelser av tekster fra Fimbulvinteren og Ragnarok og tekster skrevet av lokale 7. klassinger har han skapt et massivt verk med en tredelt form. Hver sats vil ha en videoinstallasjon gående i bakgrunnen, som skaper en audiovisuell helhet med klipp hentet fra det internasjonale nyhetsbildet av klimaskeptiske politikere. 

Enoksen bruker emosjoner som et verktøy til å gi kontekst til de norrøne tekstene. Musikkens estetiske utgangspunkt ligger i brytningspunktet fritonalitet, folkemusikk, atonalitet og klangflatemusikk.

Menneskeskapte klimaendringer er en stor trussel for verden i dag, og med historien om Fimbulvinteren som utgangspunkt retter Enoksen søkelyset på dette temaet. De potensielle konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer er voldsomme og skremmende. De fatale konsekvensene vi nærmest kollektivt nekter å forholde oss til vil komme til å skje, om vi ikke hører på og forholder oss til et nærmest samlet globalt forskningsmiljø.

Raymond Enoksen fra Mosjøen er en av Norges ledende filmkomponister i nyere tid og har alt over 300 produksjoner bak seg. Han har blant annet komponert musikken til Lars Monsenes mange tv-serier, mye omtalte dramaserier som «Atlantic Crossing» og «Maxitaxi Driver», barneserien «Rabalder» og sist, men ikke minst, til dokumentarfilmen om krigsheltinnen Liv Grannes fra Mosjøen, «Nordlands Jeanne d'Arc», som nylig har rullet over kinolerretene.

Han har tidligere samarbeidet med Vefsn-Ensemblet med verket «Spor i sneen», basert på dikt av nasjonalhelten Helge Ingstad. Det er en sann glede å presentere Raymond Enoksen som årets festivalkomponist for Festspillene Helgeland!

[annonse]
 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.