Pressefoto

Festspillene presenterer gnistrende felespill: Tuomas Rounakari

Tuomas Rounakari er en internasjonalt anerkjent fiolinist, komponist og etnomusikolog fra Finland. Han rocker hele verden med sitt gnistrende felespill i fenomenale folk-metalbandet Korpiklaani, som spiller over hundre konserter i året. Han var også med-grunnlegger av den finske teatergruppen Ruska-Ensemble i 2010.

Rounakari ble kjent som sjamanfiolinist etter at han ga ut sitt første solo-album titulert Shamanviolin, til tross for at tilnavnet er basert på en misforståelse.

– Ideen var å ha et enmannsband kalt «Shamanviolin, men da pressen begynte konsekvent å referere til meg som sjamanfiolinist. Da alle store festivaler i Finland begynte å annonsere meg som sjamanfiolinist ga jeg opp. «Shamanviolin» er fortsatt et show, men samtidig har det blitt en begrep som er relatert til alt jeg gjør. En misforståelse som har blitt en del av min identitet, forteller Rounkari på sin hjemmeside.

Rounkari begynte å spille fiolin i en alder av seks år og opptrådte for sine medstudenter på Kerava School of Music i Finland. Under sine opptredener opplevde han en transelignende tilstand der han mistet oppfattelsen av tid og sted og ble ett med musikken. Etter hvert som han ble eldre mistet han dette og han søkte seg til annen musikk utenfor det klassiske. Han studerte i New York fra 1998 til 2001, der han bevegde seg mot improvisasjon, jazz og avantgarde. 

Shamanviolin-konseptet ble til som et resultat av hans studier av musikk fra sibirske sjamaner. Disse hadde en voldsom påvirkning på Tuomas personlighet. Ved å studere disse sangene fant han sin vei tilbake til de transelignende opplevelser fra sin egen barndom. 

Toumas Rounkari får vi oppleve som en del av forestillingen «The Homeless» under Festspillene Helgeland. Vi får også muligheten til å la oss forhekse av hans sjamanfiolin i en egen konsert på Kulturverkstedet torsdag 8. juli kl 20:00.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.