Professor i musikk Nicholas Carthy. Foto: Pressefoto

Festspillene presenterer filmmusikken fra storfilmen The Hours

Skrevet av Kjærstin Berntzen
08.06.2021 06:00

I år som i fjor og årene før der igjen dukker professor Nicholas Carthy opp på Festspillene Helgeland for å holde Toppensymfonikerne i tøylene. I år skal han også sette seg ved flygelet for å framføre prisbelønnet filmmusikk.

Verket han skal spille er «The Hours», skrevet av Philip Glass til filmen fra 2002 med sammen navn. Filmen handler om tre kvinner fra forskjellige generasjoner og måten deres liv blir sammenkoblet takket være Virginia Woolfs roman Mrs Dalloway. Den er regissert av Stephen Daldry og har Meryl Streep, Julianne Moore og Nicole Kidman på rollelisten.

Filmen ble hyllet av kritikerne, og musikken til Glass vant BAFTA for Beste Filmmusikk i tillegg til Oscar- og Golden Globe- og Grammy-nominasjoner i samme kategori. På Festspillene Helgeland får vi høre stykket framført i all sin prakt av ingen ringere enn professor Nicholas Carthy.

Carthy er født i Bedford, England og har studert ved Guildhall School  i London og Mozarteum i Salzburg. Etter studietiden ble han Kapellmester ved Hoffteateret i Salzburg og assistent for Daniel Barenboim i Berlin. Han har arbeidet i Chicago, Paris, i Concertgebouw i Amsterdam, Bayreuther Festspiele, Orchestra della Svizzera i Italia. I dag er han professor i musikk og leder for operaavdelingen ved musikkfakultetet på University of Colorado, USA.

Carthy er svært ettertraktet som leder for ungdomssymfoniorkestre, noe han har ledet i en rekke land, deriblant Østerrike, Sveits, Spania og Italia. I Norge er han heller ikke ukjent. Han har blant annet dirigert Narvik Peace Symphony og han har gjestet Toppenkurset årlig siden 2006.

– Jeg har alltid vært interessert i filmmusikk og måten det representerer tid og sted og følelser på. Dette stykket passer godt med temaet på årets festival, så jeg tenkte det ville være en fin anledning til å spille det, forteller Carthy.

– På samme tid er stykket både hypnotisk, ensomt, fortryllende, kontemplativt og lidenskapelig. Med andre ord kjører det gjennom hele spektret av menneskelige følelser. Philip Glass er en av de viktigste og mest populære komponistene i nyere tid. Han er minimalismens far. Dette er Glass på sitt beste. 

Nicholas Carthy skal framføre «The Hours» i sin helhet i Mosjøen Kulturhus mandag 5. juli kl. 21: 00. Stykket varer i ca. 50 minutter.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.