Prisca Sinay. Pressefoto

Festspillene og Galleria presenterer Prisca Sinay

Galleria Kunstfestival kan by på flere spennende hovedkunstnere på årets festival. Den største navnet er uten tvil Prisca Sinay, en spansk-nederlandsk visuell kunstner som i de senere år har oppnådd stor internasjonal anerkjennelse.


Sinay er født i Nederland, men emigrerte i 2008 til Granada, Spania, med familien. I Alfacar realiserte hun sitt «The Thread Projects», som inkluderte «The Yurt, «The Pool» og «The Boat» og er utgangspunktet for utstillingen Driftwood. I 2014 flyttet hun til Vélez-Málaga, der hun gjorde et kunstprosjekt ut av å renovere et hus. I mai 2019 åpnet hun “el Toko Pop-up Gallery” in Frigiliana (Málaga), der målet var å presentere et utvalg internasjonale artister i en relativt kort periode. Den ble lukket i oktober, men har som mål å dukke opp igjen et annet sted.

Du har kanskje lagt merke til det idylliske bildet som pryder Festspillene Helgelands plakat i år. Dette er det Sinay som står bak, og det er bare en liten forsmak på alt du kan oppleve av hennes arbeid på Galleria Kunstfestival under Festspillene Helgeland. Først ut er avdukingen av «15 x Ålvfæringer»

(Fortsetter under bildet)

«15 x Ålvfæringer» er et eksperiment, et forsøk for å få en tilreisende, en utlending, en fremmed til å virkelig sette seg inn i et lite stykke lokalhistorie, hvor målet er å få til en flerkulturell dialog og en refleksjon på regionen Helgeland. Prisca Sinay vil ta for seg deler av samlingene til Helgeland Museum, med særlig fokus på elvebåter, og lage en installasjon ut fra dette. 

Kunstneren blir indirekte en rådgiver for Helgeland Museum. Gjennom utvalget hun gjør av gjenstandene, måten hun presenterer dem på, historiene hun leser i dem og hvilken sammenheng hun velger å presentere dem i. For museet er fokuset å åpne opp og sette seg i en tjenende rolle. Både Festspillene Helgeland og Helgeland Museum håper at dette prosjektet kan utvide horisontene, og få fram nye måter å tenke samling, historie og formidling på.

(Fortsetter under bildet)

I tillegg til «15 x Ålvfæringer» deltar Sinay også med utstillingen «Driftwood», som stilles ut i Aulan sammen med utstillingene «Digital Balke» og Stig-Ove Sivertsens «Immobil». «Driftwood» handler om hav og båter, estetikkens sjel og menneskets relasjon til naturen. (Forts.)

– Når du oversetter ordene  “madera de deriva/bois de derive” til nederlandsk betyr det “native of” or “kommer fra”. “Drifting” is translated to “nomadisk”; en interesting motsigelse, eller kanskje ikke…? forteller kunstneren selv.

– Båten forteller en historie, ikke bare min, den er symbolsk for mange andres historier. En universiell historie.

«15 x Ålvfæringer» er første post på årets festivalprogram, lørdag 3. juli kl 12:00, og finner sted på Mjaavatnbrygga. «Driftwood» og de andre utstillingene i Aulaen har vernissasje samme dag kl 15:00.

Prisca Sinay. Pressefoto

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.