Foto: Roger Marthinsen

RANA: Fem nye korana-tilfeller – fire med ukjent smittekilde

Skrevet av Roger Marthinsen
14.11.2020 12:19

– Det er bekymringsfullt at vi ikke har klart å sannsynliggjøre smittekilde til flere av personene som har testet positivt.

Rana kommune fikk fredag 13. november melding om at ytterligere fem personer er smittet av korona. Bare den ene av de fem er en kjent nærkontakt med kjent smittekilde.

– Smitteoppsporingsteamet jobber nå med mål om å finne smittekilde til de fire personene som ikke er kjente nærkontakter, sier kommunikasjonssjef i Rana kommune, Connie Slettan Olsen.

At fire smittetilfeller har ukjent smittekilde bekymrer. Torsdag opplyste kommuneoverlege Frode Berg om at bare fem av da 73 smittetilfeller siden 28. oktober, hadde ukjent smittekilde. Antallet ukjente smittekilder ble dermed nesten doblet, i løpet av fredagen. 

Slettan Olsen poengterer derfor det kommuneoverlege Frode Berg understreket da han torsdag ga en orientering om korona-situasjonen og la frem anbefalinger og tiltak for denne og neste uke

– Det er bekymringsfullt at vi ikke har klart å sannsynliggjøre smittekilde til flere av personene som har testet positivt. Det er derfor svært viktig at anbefalingene om å redusere kontakt med andre enn egne husstandsmedlemmer følges denne og neste uke. Hold avstand til andre utenfor egen husstand. Dette er ikke tiden for fest eller andre sosiale sammenkomster, sier Slettan Olsen. 

I følge Olsen har mange av personene som er smittet kun svært lette symptomer. På bakgrunn av dette ber man om at så mange som mulig tester seg for covid-19.

– Vi oppfordrer derfor alle som har luftveissymptomer eller hodepine om å bestille time til testing så raskt som mulig, selv også man har bare lette symptomer, sier Connie Slettan Olsen.

Med fem nye smittetilfeller fredag, er nå 81 personer i Rana blitt smittet av covid-19, siden den 28. oktober. Dette er datoen kommuneoverlege Frode Berg har satt for når utbruddet i Rana startet.

Siden pandemiens utbrudd i februar er det nå meldt om totalt 95 personer med registrert bostedsadresse i Rana, som har testet positivt for covid-19. 

[annonse]
I Vefsn er til nå 3897 tester utført. Dette inkluderer testene som er tatt på koronasenteret, samt eksterne prøvetakere i Vefsn. Totalt har 4 har vært positive.

Tidligere denne uken oppsto en situasjon hvor en person på besøk i Vefsn fikk beskjed om at vedkommende hadde testet positivt på hjemstedet. Vedkommende er reist tilbake til hjemstedet, og de som ble definert som nærkontakter er satt i karantene. Pr i dag er 5 personer i Vefsn i karantene. Tre av disse har vært nærkontakt med personer fra Rana.

Smittevernlege Øyvind Rømo ber om at så mange som mulig som får luftveisinfeksjoner eller mister smak- og/eller luktesans blir testet, uavhengig av om man tilhører en risikogruppe eller ei.

Telefonnummeret til koronasenteret som foretar testingen i Vefsn er 41 41 33 22.

---------------

LES OGSÅ:

 

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.