Alle deltakerne under Helgeland Juniorbridgeklubbs sommeravslutning i Leirfjord. Foto: Ragna Gunn Bye/Kurt Ove Thomassen

Får honnør av presidenten

Skrevet av Roger Marthinsen
25.06.2019 08:07

– Hele Bridge-Norge er takknemlige og fulle av beundring, sier bridgepresident Kari-Anne Opsal, om juniorsatsingen til Helgeland bridgekrets. Og bridgeklubben vil bygge nye broer for å få Helgeland til å spille med på lag.

Se bildegalleri fra sommersamlingen, nederst

Bridge-sporten i Norge har slitt med lav rekruttering de siste 20 årene, og gjennomsnittsalderen har gått dramatisk opp. Derfor er det som nå skjer i Norsk Bridgeforbund avdeling Helgeland, som med målrettet satsing på de unge kan vise til en ny-rekruttering som vekker oppsikt på landsbasis.

President i Norsk Bridgeforbund, Kari-Anne Opsal, er full av lovord.

– Det er en ønskedrøm for en organisasjon når kraftfulle initiativ og handlinger kommer fra grasrota. Det Helgeland bridgekrets har fått til med sin juniorsatsing, er uten sidestykke det viktigste som har skjedd på rekrutteringssida de siste 20 år. Hele bridge-Norge er takknemlige og fulle av beundring. De er en inspirasjon og gjør at også andre yter en ekstra innsats, sier Opsal, som påpeker at selv om  bridgeforbundet har bestemt seg for å gjøre noe med situasjonen og legger til rette for dette, så må selve rekrutteringsarbeidet skje ute i klubbene. 

Bridgepresident Kari-Anne Opsal.

– Nå tar de neste steg med å organisere juniorklubbene på en ny måte. Jeg er sikker på at det vil danne mønster for resten av landet. Igjen, Helgeland går foran, sier presidenten.

For å støtte opp under det juniorarbeidet som gjøres, har Norsk bridgeforbund tatt på seg å arrangere europamesterskapet for junior, samtidig som det skal avholdes en årlig juniorleir.

– Slik kan våre unge få oppleve den internasjonale bridgefamilien. Jeg har hørt at det kommer «en hel skokk» fra Helgeland. Det er strålende, og de er hjertelig velkommen, sier Kari-Anne Opsal, som har sendt en personlig hilsen til bridgeklubben på Helgeland:

– Stå på videre. Dere er bare helt makeløst dyktige.

Rekrutteringsprosjektet i Norsk bridgeforbund avd. Helgeland ble startet i 2018. Det ble gjennomført bridgekurs i skoletiden for elever i 5-7. klassetrinn, samt ved noen ungdomsskoler. Rundt 1600 skolebarn på Helgeland deltok i skolekurset. Etter hvert som barna hadde deltatt på skolekurset, ble det startet opp tilbud om bridge på ettermiddag- og kveldstid. Over 300 unge har benyttet tilbudet om bridge som fritidstilbud, og det er nå etablert juniorbridge i Sømna, Alstahaug, Leirfjord, Vefsn, Rana, Hemnes, Nesna og Lurøy.

 

Nå er NBF Helgeland klar til å ta nye trekk, for å bygge videre på det solide arbeidet som allerede er gjort. Prosjektet videreføres i 2019, og ytterligere 1500 barn vil få kurs i år. Nå får også Brønnøy, Vega, Herøy, Dønna, Hattfjelldal og Grane tilbud om bridge i skolen og juniorbridge på kveldstid. I tillegg gis det påfyll ved skolene i de andre kommunene.

– Helgeland Juniorbridgeklubb er Norges største bridgeklubb for barn og unge. Suksessen for rekrutteringsprosjektet medfører at barne- og ungdomsbridgen på Helgeland omorganiseres, og vi skal sikre et likt tilbud for alle spillere under 20 år på Helgeland, sier nyvalgt leder for NBF Helgeland, Kurt Ove Thomassen. 

– Det er viktig for oss å kunne gi et likt tilbud for alle i hele regionen. Vi har et mål om å motvirke de negative, politiske strømningene som vi nå ser i et mer og mer splittet Helgeland. Vi ønsker at barna skal lære at folk er like bra om de kommer fra Vefsn, Rana, Alstahaug, eller et annet sted på Helgeland. Vi ønsker derfor å ha en enhet med felles identitet, en enhet som sikrer at alle behandles likt. Rana Junior Bridgeklubb har derfor skiftet navn til Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK). Det er opprettet 8 nye juniorklubber, som avdelinger under hovedklubben, og det vil bli opprettet nye avdelinger etter hvert som nye kveldstilbud kommer på plass, sier Thomassen.

 

Utviklingen blant unge bridgespillere gjør også at utøvere fra Helgeland skal delta i nasjonale turneringer. I juli reiser 33 barn og unge fra Sømna, Alstahaug, Leirfjord, Rana og Lurøy sammen med syv ledere, til Tønsberg og NBFs årlige sommerleir.

Etter leiren spilles NM for juniorer og Norgescup på Stokke. Der vil HJBK stille med en rekordstor tropp.

– Aldri før har en klubb stilt med så mange spillere i et NM, og aldri før har så mange fra en klubb eller krets deltatt på sommerleiren. Med nærmere 90 medlemmer er HJBK den desidert største bridgeklubben for barn og unge i Norge, og vi kommer nok innen utgangen av 2019 til å være den største bridgeklubben i Norge uansett kategori, sier Thomassen, og viser til at over 25 prosent av alle juniorspillere i Norge har tilhold på Helgeland.

– Det er ganske spesielt når NBF Helgeland kun utgjør rundt fire prosent av den totale medlemsmassen i NBF, sier leder for NBF Helgeland, Kurt Ove Thomassen.

Satsingen koster imidlertid, og krever betydelig innsats i form av dugnad og for å skaffe sponsorer.

– Alle våre aktiviteter er gratis, slik at alle skal kunne delta. Dette krever selvsagt store ressurser, da vi må skaffe til veie finansiering gjennom sponsing, offentlige ordninger og gaver. Prosjektet i 2018 var statsstøttet, men fra 2019 har vi måttet skaffe til veie alt gjennom sponsorinntekter. Vi fikk i år 200.000 kroner fra Sparebank 1 Nord-Norges Samfunnsløft, noe som har hjulpet oss mye. Vårt totale budsjett er på rundt 600.000 kroner, så det gjenstår mye før vi har på plass det vi trenger for høstens aktiviteter, sier Kurt Ove Thomassen.

-----

Foto: Ragna Gunn Bye/Kurt Ove ThomassenSiste nytt på teknologi-fronten som hjelpemiddel

Sommeravslutningen i Leirfjord rett før helgen ble arrangert med den nyeste teknologien innen bridgearrangement; givere som sørger for at like kort blir delt ut ved alle bord.

Dette er utstyr som er svært nyttig i undervisning, da man kan legge opplysninger om hva man skal øve på, inn på en PC, slik at spillerne får utdelt kort tilpasset sitt nivå.

– Det gir muligheter til at det kan sitte en bridgelærer på Nesna, og sørge for at man får de riktige kortene i Brønnøysund. Maskinene gjør det også mulig å kjøre turneringer hvor spillerne befinner seg på ulike lokasjoner, sier Kurt Ove Thomassen.

– Dette er dyrt utstyr, men det jobbes med finansiering av dette, og målet er å få slikt utstyr på plass i alle kommunene. Totalt betyr det en investering på rundt 500.000 kroner, sier Thomassen.

 

 

 

 

Bildeserie
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.