Statsraad Lehmkuhl er et av verdens største og eldste seilskip, og har base i Bergen. Denne sommeren skal skipet være vertskap for NRKs sommer-seilas. Foto: NTB / Anette Karlsen

NRKs sommer-seilas: Fire stopp i Lofoten - ett på Helgeland

Skrevet av NTB
17.02.2021 06:15

Når årets sommer-TV-satsing fra NRK kaster loss i juli, kommer Statsraad Lehmkuhl til å stikke innom 29 havner totalt, men bare én, liten plass på Helgeland får besøk.

Minutt-for-minutt-seilasen starter i Havøysund 6. juli, stikker innom Shetland 30. juli og ender opp i Bratteklev utenfor Arendal 15. august, hvis værgudene er i det blide hjørnet og alt går som planlagt.

Etter at skuta kaster loss på Nordkapp, er det Øksfjord i Loppa kommune som får besøk 8. juli. Deretter følger Hansnes på Ringvassøya dagen etter. Senjahopen besøkes 10. juli, og tre dager etterpå er det Andenes som får besøk, og dermed har sommerskuta krysset over til Nordland fylke.

Eneste anløp på Helgeland

Deretter er det Lofoten og Vesterålen som skal besøkes fem dager på rad med anløp i Myre, Melbu, Stamsund, Værøy og Kjerringøy.

Selsøyvik er neste stopp etter Kjerringøy – og dette er det eneste stedet på Helgeland som anløpes. Selsøyvik får besøk 20. juli, og etter avgang derfra settes kurs rett til havs. Så det kan bli lite å se fra Helgelandsskysten fra sendingene.

Etter å ha passert Helgeland skal Bessaker i Trøndelag anløpes 22. juli. Dagen etter skal Kyrksæterøra besøkes, og så går det slag i dag med anløp på Langøy, Brattvåg, Selje og Askvoll og Møre og Romsdal og Vestland fylker, før Statsraad Lehmkuhl krysser over havet og ender opp i Lerwick på Shetland 30. juli.

Etter den lille omveien via Storbritannia skal skuta tilbake i norsk farvann, og august innledes med anløp på Kleppestø i Askøy kommune utenfor Bergen 1. august.

Rubbestadneset i Bømlo anløpes 3. august, og Karmøy får besøk dagen etter, når skuta legger til i Kopervik. Deretter blir det Sirevåg dagen etter før skuta ankommer Båly i Spangereid 7. august. Dermed har Statsraad Lehmkuhl kommet seg til Sørlandet.

Ønsker medseilere fra hele landet

[annonse]
Seilasen på Sørlandet og i Agder blir imidlertid ganske kort, etter Båly anløpes Bredalsholmen i Kristiansand dagen etter, mens neste stopp deretter blir Helgeroa i Vestfold og Telemark fylke 10. august.

Da nærmer det seg slutten på årets sommerseilas med besøk i Holmestrand i Vestfold og Vollen i Asker de påfølgende dagene. Skuta krysser så Oslofjorden og legger til i Skjærhalden i Hvaler kommune 12. august. Det blir en ny fjordkryssing før Stavern anløpes 14. august. Bratteklev i Arendal blir siste havn på den seks uker lange ferden dagen etter.

Om bord i den ærverdige skuta ønsker NRK medseilere fra hele landet og i alle aldre. Som medseilere får man enkle arbeidsoppgaver.

De utvalgte vil få opplæring av skipets profesjonelle mannskap og trenger derfor ikke ha erfaring fra før, men en viss interesse for sjømannskap og seiling bør være på plass, melder NRK.

Søkere bør også kunne være med flere uker i strekk, aller helst gjennom hele seilasen.

– Vi håper å få med oss en god miks av folk fra hele landet, unge og gamle, sier prosjektleder Thomas Hellum.

Søknad om å få bli med kan sendes inn på NRKs nettsider.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.