Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap), Salamatu Winningah (arrangør av Eid for alle), og ordfører Ida Maria Pinnerød (Ap). Foto: Nordland fylkeskommune

– Et slikt angrep er et angrep på oss alle

Skrevet av Redaksjonen
12.08.2019 11:57

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) minnet om at ekstremisme må bekjempes da han åpnet Eid-festivalen, som markerer at pilgrimstiden er over.

-Vi trenger møteplasser slik som Eid for alle. Nettopp fordi det er en fellesskaps-arena der vi lærer å kjenne hverandres kulturer, tro og tradisjoner, sa fylkesrådsleder Tomas Norvoll under åpningen av Eid for alle, som ble arrangert i flerbrukshallen i Bankgata.

Mangfoldssamfunnet
Mangfoldskulturbyen Bodø har mer enn hundre nasjonaliteter i befolkningen. Under Eid-feiringen sydet det av ulike språk, og mat fra mange forskjellige matkulturer sto på bordene.

-Når vi blir flere innbyggere, som her i Bodø, krever det noe av oss. Når vi skal leve i et samfunn må vi alle gjøre vårt for å bli kjent med hverandres tradisjoner og kulturer. Det er det integrering handler om. At vi alle bidrar for å få dette til, sier Norvoll ifølge en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

Ett felleskap som utgjør Norge
Med skytehendelsen fra moskeen i Bærum dagen før Eid-feiringen i minne, minnet fylkesrådsleder Norvoll om at ekstremisme må bekjempes.

-For 8 år siden angrep en gal ekstremistisk mann ungdommene våre. Ungdom som trodde på et mer åpent og rettferdig samfunn. I går angrep en ny ekstremist, denne gangen et hellig sted. Et sted hvor barn, unge og voksne skal kunne finne ro og trygghet. Vi kjente på det igjen. Uvissheten, klumpen i magen – nå skjer det igjen! . Et angrep på det fellesskapet som utgjør Norge.

Nordland i endring
Fylkesrådslederen påpeker at Nordlandssamfunnet er i endring, og at mangfold er viktig for utviklingen av det flotte fylket som Nordland er. Eid for alle er et arrangement der man får anledning til å feire sammen.

-Men i tillegg til å møtes på arrangementer som Eid for alle, må vi alle delta i samfunnet rundt oss. Enten det er som fotballtrenere, dugnadsansvarlige eller som politikere. Gjennom samhandling blir vi kjent, og kan respektere hverandres identitet og ulikheter. De som flytter hit har et ansvar for å ville delta, for å stille opp. Vi som har vært her lenge har et ansvar for å invitere inn og lage plass. Bare da kan alle bli med.

Tålmod i ei hektisk tid
Norvoll knytter også litt av pilgrimsreisens innhold til vår moderne, hektiske verden.

-Eid for alle markerer avslutningen av pilgrimsreisene. Vi lever i et samfunn hvor ting går stadig fortere. Vi kommuniserer raskere og raskere gjennom sosiale medier. Pilgrimsreisene på sin side, handler om å utvise tålmodighet og mental renselse. Dette er nok grunnleggende behov som er like aktuelt i dag som på profeten Ibrahims tid, avsluttet fylkesrådsleder Tomas Norvoll og ønsker alle Eid Mubarak.

Les mer om:

eid
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.