Mats Hansen på besøk hos Aloca under det politiske møtet hos verket denne måneden. Foto: Privat

EØS-avtalen bidrar til optimismen i Mosjøen

DEBATT: Leserinnlegg

Det skjer spennende ting i Mosjøen, ledet an av Alcoa og deres klimasatsinger. Det investeres store beløp som sikrer eksisterende arbeidsplasser og skaper nye, samtidig som utslippene reduseres. For at store bedrifter som Alcoa skal satse må industrien ha stabile rammebetingelser. Venstre skjønner dette og vil beholde EØS-avtalen, mens Sp, Rødt og SV skaper usikkerhet ved å ville si opp avtalen.

Rødt kaller EØS-avtalen «en udemokratisk husmannsavtale som truer norsk arbeidsliv», mens Senterpartiet drømmer om å få til en bedre avtale enn den vi har. Om Norge skulle reforhandle EØS-avtalen vil det foregå på samme måte som når Storbritannia meldte seg ut av EU. Først må avtalen sies opp, så må det forhandles i årevis. Norge eksporterer for større verdier enn vi importerer for, vi har et handelsoverskudd som gjør oss rikere som nasjon. Det er vanskelig å forstå hvordan EU skulle gå med på en avtale som sikrer enda bedre betingelser for Norge enn de vi har i dag.

Jeg var nylig på besøk hos Alcoa sammen med flere andre partier. Det fantastiske med årets besøk var at Alcoa fortalte om investeringer i ny induksjonsovn for omsmelting av skrap og flere andre klimasatsinger. Det er akkurat dette som er kjernen i Venstres politikk, at det skal lønne seg å investere i ny teknologi og løsninger som reduserer klimautslippene. I tillegg må rammebetingelsene være forutsigbare, og politikerne må unngå å skape unødvendig usikkerhet.

Jeg håper folk forstår hva man risikerer hvis Senterpartiet, Rødt og SV får viljen sin og sier opp EØS-avtalen. Da frykter jeg at bremsene slås på, investeringer legges på is og optimismen svinner hen. Stem heller på et parti som vil sikre EØS-avtalen og andre viktige rammebetingelser for Alcoa og annen industri og næringsliv. Stem Venstre. 

- Mats Hansen
3. kandidat for Venstre i Nordland

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.