Aase Refsnes, Åshild Pettersen og Nordland SV vil ha flere studieplasser i nord.

– ­En beinhard kamp mellom kommunene om å få tak i de få barnehagelærerne og sykepleierne som finnes

SV-toppene i Nordland vil ha flere studieplasser i nord. – Vi vet at hvis vi utdanner folk lokalt, er sjansen langt større for at de kommer i arbeid lokalt.

Søkertallene fra samordna opptak som kom i vår viste at det ved enkelte studier og studiesteder i Nordland er kommet flere søkere enn det finnes studieplasser. Nordland SV forlanger at det opprettes flere studieplasser for å hindre at unge mennesker flytter fra fylket. 

– ­Det foregår nå en beinhard kamp mellom kommunene om å få tak i de få barnehagelærerne og sykepleierne som finnes. Det er kjempeviktig at vi får utdannet enda flere av disse i Nordland, sier gruppeleder for SV i fylkestinget, Aase Refsnes 

Ved barnehagelærerstudiet på Nesna var det 46 søkere på 30 studieplasser, mens det ved Nord universitet i Bodø var 50 søkere på 30 studieplasser på barnehagelærer deltid og 205 søkere til 130 plasser på sykepleierutdanninga. Nesna som studiested utmerker seg med gode søkertall, og hadde også noe oversøking på grunnskolelærerstudiet.

– Dette bekrefter det SV har sagt hele tida gjennom Nesna-saken; at studiesteder nært der folk bor og med gode, fleksible løsninger er det som skal til for at flere tar utdanning, sier gruppeleder Refsnes. 

Under det kommende fylkestinget, som finner sted i Mo i Rana i neste uke, vil Nordland SV få med seg fylkestinget på en uttalelse hvor man ber forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) om å opprette flere studieplasser der det er flere studenter som har søkt, enn det er studieplasser til.  

– Søkertallene viser at det er behov for å øke antall studieplasser på flere studier og studiesteder. Dette er fagfolk på ulike felt som sårt trengs rundt om i Nordlandskommunene. Vi vet også at hvis vi utdanner folk lokalt så er sjansen langt større for at de kommer i arbeid lokalt, enn dersom de må ut av fylket for å studere. For voksne studenter er ofte alternativet at de ikke studerer i det hele tatt hvis ikke det finnes tilbud som lar seg kombinere med jobb og familieliv, sier leder i Nordland SV, Åshild Pettersen. 

Også flere av ingeniørstudiene ved UiT i Narvik hadde langt flere søkere enn de har studieplasser til å ta imot. 

– Nordland er helt i front i utviklingen av ny, grønn industri og de neste årene vil vi se en voldsom vekst i denne typen virksomhet både i Narvik, Mo i Rana, Mosjøen og andre steder i Nordland. Rekrutteringen av fagfolk har allerede starta, og kampen om de beste hodene vil bli tøffere i årene som kommer. Også her bør vi satse på å utdanne flere folk lokalt, og stimulere til tett samarbeid mellom næringsliv og utdanningsmiljøene, sier Aase Refsnes. 

 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.