Elva nærmet seg brukanten i Tveråneset allerede mandag ettermiddag. Foto: Kristian Rødvand

E12 stengt, Nervollen kan bli evakuert

Politimeldingene har rent inn i takt med regnet

Sterk vind og stor nedbørsmengde har ført til en rekke værrelaterte hendelser i fylket. Politiet har fått inn meldinger gjennom hele dagen som følge av været, melder Nordland politidistrikt i en pressemelding.

– Det er spesielt i den sørlige delen av Nordland, og opp til Salten at det er vært flest hendelser akkurat nå. Ranaelva har gått over sine bredder, det har gått ras flere steder, folk er isolert og noen områder vurderes evakuert. Meldingene nå går på at uværet beveger seg nordover, sier Stabssjef Bent Are Eilertsen.

Sterk vind og stor nedbørsmengde har ført til en rekke værrelaterte hendelser i fylket. Politiet har fått inn meldinger gjennom hele dagen som følge av været. Det er spesielt i den sørlige delen av Nordland, og opp til Salten at det er vært flest hendelser akkurat nå. Ranaelva har gått over sine bredder, det har gått ras flere steder, folk er isolert og noen områder vurderes evakuert. Meldingene nå går på at uværet beveger seg nordover.

Det er Rana Kommune som er hardest angrepet av stormen så langt, med flere ødelagte bruer og ras. Vannstanden i Ranaelva stiger fortsatt. II Vefsn har det ikke vært like ille. Vefsna har steget med flere meter, men er nå i ferd med å trekke seg tilbake. På Nervollen meldes det om stengte veier og det vurderes evakuering.

Her er en oversikt over noen av de hendelsene som politiet jobber med:

·        Nevernes, Rana kommune. Det er høy vannstand i Ranaelva og elva stiger ennå. Brannvesenet har evakuert noen boliger, og politiet er nå på stedet for å vurdere om det er behov for ytterligere evakuering.

·         Skonsenghavn, Rana kommune.  Vannstanden stiger i Ranaelva. Politiet er ut på stedet og vurderer evakuering.

·         Virvassbrua, Rana kommune. Brua er knekt og det er ikke mulig å krysse.  Flere er isolert.

·         Nevernesbrua, Rana kommune. Brua er ødelagt og borte.

[annonse]
·         Fjelldal, Hemnes kommune. Ras som har gått over veien.

·         Saga, Mo i Rana sentrum. Ras som har tatt jordmasser over veien. Raset skal være på 7 til 8 m bredt. Det er hus i området, men disse har evakuert seg selv.

·         Selforsbrua, Rana kommune. Brua står under vann. E12 er stengt.

·         Nervollen, Vefsn kommune. Det er stengte veier og det vurderes evakuering.

·         Fra Storforshei og nordover. Tre basestasjoner er ute av drift, drives nå på aggregat. Vil etter hvert medføre at strøm og mobilnett faller fra. Anbefaler folk å ta sine forholdsregler. 

Her opplyser Rana kommune at iInnbyggere i Rana bosatt i Grønnfjelldalen og Dunderlandsdalen, nord for Storforshei, kan bli uten strøm- og mobildekning i løpet av kvelden. Det jobbes med å finne alternative løsninger.

Kommunen oppfordrer berørte innbyggere til å se til sine naboer i tilfelle noen skulle trenger hjelp og bistand. 

·         Politiet har også fått diverse meldinger om båter som har slitt seg, trær som har veltet og løse ting som er tatt av vinden.

·         Vegmeldingssentralen har oversikt over stengte veier i fylket.

 

Oppfordring til folk

Politiet får meldinger om at folk oppsøker områder som er værutsatt. Dette kan medføre fare da elver plutselig kan endre retning, det kan gå ras og veier kan bli stengt.

– Vær forsiktig og bruk sunn fornuft!

 

.

 

 

 

Les mer om:

uværet sally