Foto: Mosjøen orkesterforening

«Dronningen, minister Nansen m.fl. udtalte sig særdeles anerkjennende om orkesterets smukke prestasjoner.»

Feirer 120 års-jubileet med stor konsert i Mosjøen.


Mosjøen orkesterforening fyller 120 år i år. I en pressemelding skrives det at dette feires med stor konsert i Mosjøen kulturhus søndag 17. oktober kl. 18.00. Mesterdirigenten og Mosjøvenn Arvid Engegård skal dirigere orkesteret som for anledningen har invitert mange musikere som har spilt i orkesteret i løpet av årene. 

Programmet

På programmet står Beethovens 7. symfoni, Johann Kvandals Norsk Ouvertyre og konsert for akkordion og orkester av Pietro Deiro med mestertrekkspilleren Håvard Svendsrud. Håvard Svendsrud er fra Modum i Buskerud og har sin utdanning fra Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo. Han har vunnet diverse klasser ved NM på trekkspill i 1992, 1993 og 1994, og den nordiske finalen i Frosini Grand Prix i 1993. I 2004 vant Svendsrud den første Vivian Vivo Stolaruk Entertainment Competition for Accordionists i Boston, USA.

(Fortsetter under bildet)

Håvard Svendsrud. Foto: Privat

Håvard har representert Norge som kulturambassadør for Det norske utenriksdepartementet med et langtidsengasjement i Venezuela i 1995. Han er en ettertraktet solist og  turnert med egne konsertprogrammer i USA, Island, Finland, Italia, England, Tsjekkia, Tyskland og i hele Skandinavia. 

«Grand kaffekonsert»

Mosjøen orkesterforening ble stiftet i 1901 og hadde sin første offentlige konsert søndag 1. mars 1903. John Støre var den drivende kraft i mange år helt fram til 1913. I byen bodde en rekke gode strykere, og når man i tillegg fikk militærmusikere fra forlegningen på Dolstad, ble det en besetning som kunne spille mange typer musikk. For å lokke mer folk til konsertene fant Støre på å arrangere noe han kalte «Grand kaffekonsert» der man fikk servert både lødig musikk, kaffe og kaker.

I 1907 reiste den nyvalgte kong Haakon på signingsferd rundt i landet, og den 3. august 1907 besøkte han Mosjøen. Under middagen på Ungdomslokalet spilte Mosjøen Orkesterforening og høstet lovord for sitt spill. «Dronningen, minister Nansen m.fl. udtalte sig særdeles anerkjennende om orkesterets smukke prestasjoner.» 22. og 23. april 1934 opptrådte orkesteret for første gang i radio.

(Fortsetter under bildet)

Foto: Mosjøen orkesterforening

Årene fram mot andre verdenskrig var preget av store svingninger for orkesteret – noen år var det bare så vidt det hanglet og gikk – andre år var gode sesonger med mange musikere i orkesteret og framføring av store og krevende verk.

Med okkupasjonstida kom det trange tider også for Mosjøen Orkesterforening: Det ble holdt øvelser i private hjem, men ellers var det liten og ingen offentlig aktivitet.
Etterkrigstida var ei tid som hungret etter kulturelle fellesopplevelser, og de neste tiårene fram til åttiårene ble ei blomstringstid for orkesteret som i perioder talte over førti aktive medlemmer.

(Fortsetter under bildet)

Foto: Mosjøen orkesterforening

I dag er Vefsn-Ensemblet faste støttespillere i Mosjøen orkesterforeningen og Mosjøen orkesterforening fungerer som orkesterskole for unge musikere fra Vefsn kulturskole, musikklinja og regionen forøvrig. I over 20 år har Mosjøen orkesterforening arrangert Unge solister fra Helgeland. Over 50 unge lovende musikere fra hele Helgeland har fått anledning til å være solist med et fullt symfoniorkester. Helgeland Kraft har sammen med Helgelendingen og Helgeland Sparebank, gjennom alle år sponset hver solist som slipper gjennom nåløyet, med et musikkstipend. 

**

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.