Foto: Jens-A. Remmen Wiken

–⁠ Dette er viktig i juletrafikken

Julen bringer med seg mange ritualer, og ett av de er å dra på hytta eller til familie eller venner. Et annet er mange ulykker. - Senk skuldrene og vis aktsomhet når du skal ferdes i juletrafikken. Det er ett av rådene fra KNA til trafikanter som skal ferdes på vinterkledde norske veier i jula.


Snøkledde vinterveier kan i seg selv være utfordrende, men juletrafikken hvor veiene er fulle av fullastede biler. Dette gir seg utslag i ulykkesstatistikken som er betydelig høyere på de store utfartsdagene i jula enn resten av året. - I de hektiske juletrafikkdagene mellom 20. og 31. desember har 16 blitt drept og 583 skadde hvorav 65 ble hardt skadd. Det er dermed særlig grunn til å være varsom i trafikken i høytiden, sier generalsekretær i KNA, Børre Skiaker. 

Skiaker sier man bør være ekstra varsomme i trafikken i de hektiske juledagene, og gir følgende råd til trafikantene.

Senk skuldrene og følg køen

Når bilen fylles opp av folk og ting, er det lett å bli oppskjørtet. - Om vi alle er gode medtrafikanter og følger køen, tar det litt mer med ro og kjører etter forholdene kan mange ulykker unngås, sier generalsekretæren.

Skrap rutene

– Å skrape is- og snøbelagte vinduer er avgjørende for å ha god oversikt i trafikken. Dersom du skulle kjøre med begrenset sikt kan dette gjøre deg til en fare i trafikken. Det kan også føre til inndragelse av førerkort, advarer KNA. Generalsekretæren minner om at veitrafikkloven slår fast at «Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Sjekk dekk før avreise

– Dekk i god stand tilpasset kjøretøyet er helt avgjørende for å ferdes på vinterveiene. Sjekk dekkene dine før du begir deg ut på vinterveiene, sier Skiaker. Vinterstid er det krav om å ha minimum 3 millimeter mønsterdybde på vinterdekk. Kravet gjelder fra om med 1. november til og med 2. påskedag. 

Pakk med omhu

KNA undferstreker viktigheten av å være nøye med hvordan man pakker bilen – særlig i jula, da mange har fulle biler. - Legg tunge gjenstander nederst, ikke pakk slik at du hindrer sikten. Unngå løse gjenstander og ikke overlast bilen – det kan svekke kjøreegenskapene, sier KNA-sjefen. 

Skriv skademelding

Dersom uhellet skulle være ute er det viktig å skrive skademelding for forsikring. 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.