– Dette blir for mektig – vi bøyer oss for covid-19

Det nye korona-utbruddet i Rana gjør at Vinterlysfestivalen utsettes til høsten.

Vinterlys 2021 skulle etter planen gått av stabelen 13.-19. februar. I dag er beslutningen tatt om å utsette festivalen til 18.-24. september.

Årets Vinterlys skulle være en feiring av at det er 20 år siden første festival ble avviklet i Ågaverkene, og 40-års jubileum som teater.

– Det har vært, og er, smertefullt. Når vi har besluttet å utsette Vinterlysfestivalen, har vi tatt utgangspunkt i dagens kunnskap, ikke hva vi håper kan være situasjonen om 3-4 uker, sier teaterdirektør ved Nordland Teater, Are Nakling, i en pressemelding. 

– Vi tar sikte på å gjennomføre festivalen i september 2021, og gleder oss til å ønske vårt kjære vinterlyspublikum tilbake til mange flotte opplevelser, sier Nakling videre. 

«Farlige forbindelser», som har premiere i kveld, spilles inntil videre. «Så som i himmelen» planlegges som oppsatt.

– Det er høyst krevende å være kulturinstitusjon for tiden. Regjeringen viderefører strenge smitteverntiltak for bransjen, smittesituasjonen i landet er usikker. Akkurat nå er det også et pågående utbrudd i Rana. Det er viktig å unngå et for stort press på helsevesenet, slik at man også får utført nødvendige vaksinasjoner for å motvirke pandemien. Dette har Nordland Teater full forståelse for, og vi bidrar på vår måte til et godt smittevern, sier Nakling. 

– Vi opplever paradokset med at det er lov å spille forestillinger for inntil 200 personer i saler med fastmonterte seter, men bare for 10 personer i andre saler. Samtidig som det anbefales utsetting av kulturarrangement generelt og at man ikke inviterer publikum fra andre kommuner enn spillestedet, sier teaterdirektøren videre.

Omfangsmessig er det i Vinterlysfestivalen planlagt 100 ulike arrangement over denne uka, 25 av disse gratis i den hensikt å ivareta en lav terskel for å delta. Det er omlag 170 forestillinger/tilbud. I fjor hadde man 15.000 besøkende, et tall som er uoppnåelig i år med tanke på situasjonen, men dog. Faren for smitte er dermed betydelig.

– Vi har spillesteder hos oss selv (tre arenaer), men også Vitensenteret, Biblioteket, Polarsirkelen videregående, Kammersalen, Park22 og Meyergården Spektrum er aktuelle arenaer. Vi skulle i tillegg turnere på Helgeland med flere produksjoner (66 forestillinger av de 170) i barnehager og skoler. Det var omlag 100 utøvere som var invitert å komme tilreisende, også en utenlandsk tropp, i tillegg til like mange lokale utøvere fra Rana og Vefsn. 

[annonse]
– Vi har gode planer for å handtere smittevernet, men dette blir for mektig. Vi bøyer oss for Covid-19, sier direktør Are Nakling. 

For publikum som har kjøpt festivalpass til Vinterlys 2021 betyr utsettelsen at man har tre valg:

  • Passet kan overføres til høsten. De det gjelder behøver ikke henvende seg til NT; teateret ordner det praktiske. Disse har fremdeles mulighet å se «Så som i himmelen» og «Farlige forbindelser», som går som planlagt. – Slik får våre faste teatervenner forestillinger både nå, og til høsten.  
  • Få Vinterlyspasset refundert. 
  • Gavekort pålydende Vinterlyspasset.  
De som har kjøpt en eller flere enkeltbilletter til andre Vinterlysforestillinger enn «Så som i himmelen» og «Farlige forbindelser», som går som normalt, vil få disse refundert automatisk hvis de er kjøpt på nett. Dersom billett er kjøpt hos Nordland Teater over disk, bes de det gjelder å ta kontakt for å få ordnet tilbakeføringen.

Premieren på "Farlige forbindelser " i kveld går imidlertid som planlagt.

– Vi fryder oss over å kunne ønske publikum inn på Hovedscena med fastmonterte seter. Publikum oppfordres til å følge smittevernreglene, og holde seg hjemme dersom man har symptomer på sykdom. Og vi har dessverre ikke anledning å ønske publikum fra andre kommuner enn Rana velkommen til forestilingene, slik de nasjonale reglene er nå, uttaler teateret i pressemeldingen. 

Teatret deler ut munnbind ved ankomst, og henstiller publikum til å benytte det under hele teateroppholdet. Forestillingen spiller også 20. og 21. januar. Teaterkafeen vil være stengt i forbindelse med forestillingene.

– Vi har planer om å reise på turne i fylket 23. januar til 8. februar dersom våre arrangører ser seg i stand til å ta i mot oss. Det forventes avklart innen 20. januar. Alternativt vil vi også vurdere å streame forestillingen.

Når det gjelder "Så som i himmelen" så melder Nakling at prøvene går strålende.

– Vi er allerede stolte av det vi skal vise. Vi er spente på mottakelsen, men er egentlig overbevist om at vårt publikum vil elske forestillingen. Premieren er satt til 13. februar, med turne etter en spilleperiode på Mo, sier Are Nakling.

Les mer om:

Vinterlys
Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.