Foto fra årets oppstart ved kulturskolen i kommunen, her med en del av distriktsmusikere og lærere i kulturskolen i Vefsn. Foto: Jens-A. Remmen Wiken
DEBATT

–⁠ Det virker fullstendig mot sitt hensikt å kutte!

Dirigent, Arvid Engegård og solobratsjist, Juliet Jopling er begge bekymret over forslag om kutt i kulturskolen og blant distriktsmusikere i Vefsn.


Leserbrev:

Kjære Ordfører Brita Hundåla, varaordfører Rune Krutå og Kommunestyret.

Vi har lest med bekymring det forelagt administrasjonens forslag om kutt i stillinger i kulturskolen/distriktsmusikere.

Vi har kjent distriktsmusikerne i Vefsn kommune i mange år og har sett hvordan deres engasjement, arbeidskapasitet, profesjonelt nivå, bredde interesse, fleksibilitet, kreativitet og samarbeidsvilje har skapt rett og slett et enestående miljø. Dette miljøet har ikke bare kommet det lokale, kommunale og fylkes befolkningen til gode, men også Norge som nasjon.

Som musikerne på høyt nivå er ensemblet utrolig fleksibel, både når det gjelder sjanger og samarbeidspartnere. De underviser, motiverer og involverer alle fra barn til godt voksne, fra det amatør musikk miljøet og til profesjonelle musikerne fra hele landet. Prosjektene Nordlands distriktsmusikere har skapt, gleder publikum over hele Norge og internasjonalt. Distriktsmusikerne tiltrekker seg studenter og samarbeidspartnere fra hele verden, og musikerne som får utdanning og erfaring fra Nordlands distriktsmusiker får sysselsetting gjennom hele landet. Mange søker til Mosjøen og Sortland for studie og arbeidsmuligheter i kulturlivet, og miljøet skapt av distriktsmusikerne gir grobunn for et sunt og inkluderende bomiljø som er svært attraktivt. Vi vet at mange av de nyutdannede musikere fra Mosjøen ønsker å vende hjem til Vefsn. Disse har blitt oppmuntret til en profesjonell karriere som yrkesmusikere og er fremtiden for videreutviklingen av det rike kulturlivet i Vefsn kommune.

Sånn som vi forstår det, har de musikerne som er ansatt som distriktsmusikere i Mosjøen, skapt ufattelig mye verdi, både sosialt, kulturelt, og økonomisk sett. Gjennom sin virksomhet i musikklivet i Vefsn kommune genererer distriktsmusikerne flere millioner kroner årlig i eksterne tilskuddsmidler for gjennomføring av store prosjekter i Vefsn, på Helgeland og Nordland, flere av dem med nasjonal verdi. Vi kan ikke forstå at det ville være hensiktsmessig fra noen ståsted å begrense eller true disse stillingene. Helst at kommunen ville se økt verdiskapning av å øke bevilgninger.

Det virker også fullstendig mot sitt hensikt å kutte den utøvende delen av jobben, som er det som gir profesjonelle utvikling og inspirasjon til blant annet undervisning, og tiltrekker de beste søkere. 

- Mvh Arvid Engegård og Juliet Jopling

***

Om skribentene: Arvid Engegård er dirigent og primarius i Engegårdkvartetten. Juliet Jopling, solobratsjist i Den Norske Opera og Ballett og bratsjist i Engegårdkvartetten.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.