"Det sier seg selv at vi ikke får bekjempet ulikhet hvis enkelte skal insistere på å være reindriftssamer."

Skrevet av Christina Fjeldavli
10.02.2020 13:00 - OPPDATERT 11.02.2020 06:02

Da Erna Sprengberg holdt sin nyttårstale 1. januar 2020, ble det opplagt for de fleste at hun først og fremst er leder for FNs bærekraftmål. Statsministerstillingen må hun forsøke å finne tid til mellom møtene med World Economic Forum, noe som kan være krevende. Fordelen er at tilgangen til statskassa kan gjøre det lettere å komme til enighet med de høye herrer. 

Selv om landets innbyggere stort sett er samarbeidsvillige og medgjørlige, er det alltid enkeltindivider som skal skape kvalm, bare for å få oppmerksomhet. Først og fremst er det representanter for landets urbefolkning som nekter å gi fra seg landområder til industrien, selv når dette kolliderer med bærekraftmålene til selveste FN.

«FNs bærekraftsmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030», heter det på FNs egne nettsider. Det sier seg selv at vi ikke får bekjempet ulikhet hvis enkelte skal insistere på å være reindriftssamer. Skal norsk sokkel helelektrifiseres, samtidig som vannkraften sendes ut av landet, er det klart at siste rest av villmark må gå til vindkraftanlegg. Det er leit at vi igjen må bruke tvang for å få samene til å samarbeide. «Jeg trodde vi hadde kommet lenger», sier Sprengberg til NTB. Selv om det blir kostbart, vil hun foreslå trippel dose klimakur for gjenstridige nomader.  

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.