"Det kan virke som det hele er en avledningsmanøver, siden regjeringen stemmer ned forslag som kunne bedret forholdene i nord"

Skrevet av Kristian Rødvand
20.02.2020 12:02 - OPPDATERT 21.02.2020 06:02

FINSTADS FORVIRRING OM WIDERØE


Widerøe varslet denne uken kutt av fire tusen avganger, og har høstet storm i nord. Mange reagerer spesielt på foreslåtte reduksjoner i avganger mellom Evenes og Bodø, fylkeshovedstaden og Nordlands tredje største by. De varslede endringene har fått Høyre-politiker Johnny Finstad til å uttale til VG: «Nå må vi se på muligheten til å oppheve monopolet og sikre en bedre, friere og mer rettferdig konkurranse på kortbanenettet». Det har fått flere fylkespolitikere i Nordland til å reagere.

«Finstad snakker mot bedre vitende», sier fylkesleder for SV, Christian Torset. «Det finnes ikke noe monopol å oppheve. Widerøe har vunnet en åpen anbudskonkurranse om FOT-rutene, og konkurrerer for øvrig i et åpent marked.»

Senterpartiets Kim Andre Haugan Schei sier seg enig: «Det er absurd å hevde at Høyres favorittøvelse – konkurranseutsetting – fører til monopol. FOT-rutene er nødvendige for å sikre avganger mange steder på grunn av lave passasjertall. På de øvrige avgangene er det bare Widerøe som har overlevd. Det kan umulig kalles et monopol å gå med overskudd.»

Knut Petter Torgersen (AP) er usikker på hva Finstad egentlig mener. «Han kan ikke mene at det er mangel på konkurranse som fører til kuttene. Det kan virke som det hele er en avledningsmanøver, siden regjeringen stemmer ned forslag som kunne bedret forholdene i nord.» Torgersen viser bl.a. til forslag fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet om gjennomgang og endring av luftfartsavgiftssystemet.

Torset peker videre på at det er høyere avgifter per passasjer tur–retur Stokmarknes–Bodø enn tur–retur Oslo–London, og at hvis prinsippet er at forurenser skal betale, må avgiftssystemet legges om. «Her prioriterer SV og SP likt», sier Haugan Schei: «Hvis det skal bo folk i distriktene må vi legge til rette for det, og det er her regjeringen svikter så totalt. Hvis ting fungerer, tar de æren, hvis det ikke gjør det skylder de på andre.» 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.