– Det finnes få ord for å beskrive hvor svak respons dette er på en stor humanitær krise

Skrevet av Roger Marthinsen
10.09.2020 11:55 - OPPDATERT 10.09.2020 14:39

Lederen for Nordland SV oppfordrer alle politiske partier og alle kommuner til å gjøre det de kan, for å hjelpe dem som er rammet av Moria-katastrofen.

Åshild Pettersen, leder i Nordland SV reagerer kraftig på at regjeringen har somlet med å hente barn fra Moria-leiren, som nå er rammet av en katastrofal brann.  

– Etter denne ukens brann står budskapet «Evakuer Moria», enda sterkere enn før. Dette er en varslet katastrofe, vi snakker om en flyktningleir hvor folk har gått innesperret med sykdom og forferdelige sanitærforhold i åresvis. Det var et spørsmål om tid når noe som dette kom til å skje, sier Pettersen.

– Nordland SV har bestemt at vi vil gi 10 kroner per medlem i straksbevilling til det frivillige hjelpearbeidet som nå pågår på Lesvos. Vi oppfordrer andre partier og organisasjoner til å gjøre det samme, sier Pettersen. 

Onsdag morgen ble det klart at norske myndigheter vil hente 50 personer fra flyktingleiren Moria på øya Lesvos i Hellas. Dette antallet mener Pettersen Norge ikke kan si seg fornøyd med. 

– Nå har hjemmet til 13.000 asylsøkere brent ned, og katastrofen er et faktum. Regjeringens svar er å hente 50 av dem. Dette er visst bestemt for en stund siden, men de har ventet på rett tidspunkt. Det fins få ord for å beskrive hvor svak respons dette er på en stor humanitær krise, sier Pettersen.

Flere politikere har gått ut og gjort det klart at kommunene er klare. SVs ordfører i Oslo, Marianne Borgen sier at Oslo er klar til å ta imot barnefamilier og sårbare mennesker fra Hellas. Det samme budskapet har kommet fra Bodø. Tidligere har over 120 kommuner vedtatt at Norge bør bidra til å evakuere Moria-leiren.

– I Nordland har 11 kommuner i et opprop allerede i vår sagt seg villig til å ta i mot barn fra denne leiren, og enda flere vil nok melde seg nå, sier Pettersen.

– Fylkestinget i Nordland har tidligere uttalt at Nordland trenger 10.000 flere innvandrere i årene som kommer, så her skal det være både hjerterom og husrom. Vårt budskap er klart: Erna Solberg har tvinnet tommeltotter og vridd seg unna lenge nok, nå må vi vise hva vi er laga av og sørge for at Norge og Nordland er med å ta ansvar, sier Åshild Pettersen.

Disse kommunene i Nordland har så lang signert oppropet: Alstahaug, Andøy, Bodø, Hadsel, Hamarøy, Meløy, Sortland, Steigen, Vefsn, Vega, Vestvågøy. Kilde: Dråpen i Havet

[annonse]
-----

Situasjonen på Lesvos

  • Siden 2015 har øya tatt imot migranter og flyktninger som kommer sjøveien fra Tyrkia. Ved utgangen av 2019 bodde det i overkant av 21.000 i de ulike leirene. 
  • De fleste oppholder seg i Moria-leiren. Den ble opprinnelig bygget som militærleir med kapasitet til 3000 mennesker. 
  • De fleste som bor i leirene fra Afghanistan, Syria og Kongo. 50 prosent av innbyggerne er kvinner og barn og nærmere 1000 er enslige barn uten slektninger.
     
     

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.