Christian Torset (SV).

Det er vanskelig å forstå at prosjektet skal dobles i pris på så få år

Skrevet av Pål Leknes Hanssen
02.07.2019 11:17

SV-leder i Nordland, Christian Torset, sår tvil om tallgrunnlaget for bygging av Nord-Norgebanen.

1. juli la Jernbanedirektoratet fram utredningen om Nord-Norgebanen. Utredningen konkluderer med at prisen for en videreføring av jernbanen fra Fauske, via Narvik til Tromsø, vil koste 113 milliarder. Leder i Nordland SV, Christian Torset, er kritisk til utredningen.

– Det er bare syv år siden forrige utredning som viste at prisen var 60 milliarder. Det er vanskelig å forstå at prosjektet skal dobles i pris på så få år.

Torset mener prisanslaget må ligge helt i øvre sjikt av mulige beregninger. «Ja, svenskene klarer for eksempel å bygge til halvparten av prisen, så her må tallene undersøkes nøye, sier SV-lederen.

Hvis Nord-Norgebanen blir bygget vil det være første forlengelse av jernbanesystemet i nord siden Nordlandsbanen ble ferdigstilt i 1962. Siden den gang har spørsmålet med jevne mellomrom kommet opp, men aldri blitt prioritert. Torset mener nå at tiden er inne.

– SV har som eneste parti programfestet at Nord-Norgebanen skal bygges, og det er det gode grunner til: Vi må kutte utslipp, vi må få gods vekk fra et fullstendig overbelastet veisystem, vi må ha alternativer til flytrafikk, og vi trenger et fullverdig samferdselssystem på grunn av de ringvirkningene det gir. Ikke minst vil et stort prosjekt som dette tilføre landsdelen arbeidsplasser og industriutvikling, og utvide bo- og arbeidsmarkedsregionene. Nord-Norgebanen er ikke bare en mulighet, den er en nødvendighet, avslutter Torset.

Utredningen vil ligge ute til høring fram til 1.oktober. Deretter vil høringsinnspillene bli gjennomgått, og endelig rapport skal sendes Samferdselsdepartementet mot slutten av november.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.