"Den som ikke kan se klimaeffekten av klimakuren, er enten dum eller udugelig i embetet sitt, påstår lobbyistene, og den lettlurte politikeren har for lengst latt seg bergta."

Skrevet av Christina Fjelldavli
08.02.2020 11:00 - OPPDATERT 09.02.2020 07:01

I H.C. Andersens eventyr «Keiserens nye klær» (1837) handler det om en statsleder som er besatt av å ta seg godt ut. Forfengeligheten gjør ham til et enkelt bytte når to bedragere kommer til byen. Regenten narres til å betale i dyre dommer for ikke-eksisterende klær. Den som ikke kan se de unike tekstilene er enten dum eller udugelig i embetet sitt, ifølge bedragerne, og keiseren våger derfor ikke å utfordre løgnen. Det ender med at han sprader naken gjennom byen, og gjør seg selv til spott og spe.

I 2020 handler det om en energipolitisk talsmann som gjerne vil tro at han redder verden, samtidig som finansvennene hans tjener seg søkkrike. Forfengeligheten gjør ham til et lett bytte når lobbyister kommer på besøk. Statskassa åpnes på vidt gap, og skattene økes, for å finansiere en 66 mil lang undersjøisk kabel som kan kutte CO2-utslipp i Storbritannia, og øke utslipp globalt, samtidig som strømmen blir dyrere for alle i Gnore. Den som ikke kan se klimaeffekten av klimakuren, er enten dum eller udugelig i embetet sitt, påstår lobbyistene, og den lettlurte politikeren har for lengst latt seg bergta.

I H.C. Andersens eventyr blir keiseren avslørt av et lite barn. «Men han har jo ingen klær på!» roper den som er ny i verden. De uskyldige bedragerne som H.C. Andersen skriver om, har tydeligvis ikke skjønt at også de unge må indoktrineres, hvis man skal klare å opprettholde en løgn over lang tid. I 2020 har vi kommunikasjonsrådgivere, og vi vet bedre. Våre barn blir effektivt skremt til lydighet av ei dommedagklokke som tikker ned til 2030, på alle kinoer, på YouTube og midt i torvmyra. Politikeren som vil tømme statskassa blir likevel eksponert som splitter naken på tv, da en plagsom nerd påpeker at et utslippskutt på to tonn CO2, minus et utslippskutt på fire tonn CO2, gir to tonn ekstra CO2 i atmosfæren. Kanskje bør man vurdere dobbel dose klimakur for matematikere? 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.