Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

- Vi får ikke lov til å benytte oss av vinterbeitet.

Skrevet av Tom Duesund
03.02.2021 06:00 - OPPDATERT 03.02.2021 06:05

Reaksjonene er svært sterke på Facebook-gruppen “Motvind - Bevar Øyfjellet” etter at Vefsn No skrev at Øyfjellet Wind har inngått avtale om vinterbeite, og at selskapet ikke har konflikt med reindriftsnæringen i 2021.

- Dette er hovedproblemet! Vi får ikke lov til å benytte oss av vinterbeitet som vi jo har rett til å bruke, og som vi har hatt rett til i alle år før Øyfjellet Wind ble til... og så synes jeg det er synd at de poengterer at det ikke er en konflikt og at den ikke bør økes, skriver Ramona Kappfjell Sørfjell i Facebook-gruppen.

- Grunnen til konflikten er jo utbygger, som ikke har vært samarbeidsvillig i utbyggelsesprosessen, ikke reindriften! Det gjør meg fortvilt at de legger føyninger for hvordan vi som blir rammet av kraftverket skal reagere.. det er trist bare, jeg er målløs, skriver Sørfjell.

Artikkelen gjenga siste møte i formannskapet, hvor daglig leder i Øyfjellet Wind fortalte de folkevalgte at det er inngått avtale om vinterbeite.

"Hadde ikke noe valg"

- Det ikke er konflikt med reindriftsnæringen i 2021, sa daglig leder Erik Mortensen til politikerne, på slutten av en presentasjon som i hovedsak handlet om praktiske spørsmål knyttet til utbyggingsperioden.

Diskusjonen på Facebook er naturlig nok preget av at den underliggende konflikten ennå ikke er løst.

- Hvis det ikke er konflikt med reindriften - Hvorfor er utbygger stevnet inn for Lagmannsretten for brudd mot reindriftsloven, skriver Cecilia Persson.

Hun viser til at konflikten med reindriftsnæringen nå ligger i Borgartings lagmansrett, og mener reineiere ikke hadde noe valg i forhold til avtale om vinterbeite.

- Etter forrige vårens mareritt, der både dyr og mennesker kjeppjagedes gjennom anlegget, av skuter, drone og uforstående anleggsfolk, har nå reindriften valgt å ta ansvar, når utbygger ikke har forstand til det, skriver Persson.

[annonse]

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.