Sandøy i Træna er en av lokasjonene i høstens kulturminnedager-program. Foto: Helgeland Museum

Byr på arrangement hele høsten

Skrevet av Roger Marthinsen
11.09.2020 10:04

Kulturminnedagene byr på svært stor spennvidde, både innholdsmessig og geografisk.

Seks av Helgeland Museums 18 avdelinger har i høst ulike arrangement som en del av kulturminnedagene. Totalt gjennomføres 17 kulturminnearrangement ved avdelingene Rana, Nesna, Træna, Grønsvik i Lurøy, Sømna og Petter Dass-museet i Alstahaug.

Spennvidden er stor fra kulturminnevandringer, foredrag om diverse tema, bokbad, besøk i snekkerbu, demonstrasjon av gammelt håndverk, elevdager og ryddeaksjon til laftekurs, heklekurs, fiskebollekurs, brød-, grøt- og ostens dag, barnas museum, gammel håndverk, hermetisk stasjon, kulturkveld, utstillinger om hermetikkfabrikker og symaskiner. 

Alle kan bli med på markeringene. Som en konsekvens av korona-utbruddet er kulturminnedagene i år utvidet til å gjelde hele høsten 2020.  

Programmet er basert på rådende retningslinjer for smittevern, og Helgeland museum gjør oppmerksom på at endringer i retningslinjene kan medføre endringer i programmet. 

Kulturminnedagene er Norges versjon av European Heritage Days, som vanligvis markeres i september hvert år. Norges kulturvernforbund koordinerer de mange arrangementene, mens utføringa utføres lokalt av frivillige lag, foreninger, museum, kommuner, private eiere av kulturminner og andre som ønsker å formidle kulturarven.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.