Foto: Stig Joar Krogli.

Bare uker etter industribrannen på Lurøy brenner det på nytt: –⁠ Jeg er sjokkert

Brannvesenet er kommet til stedet.: Evakuerer naboer: - Bygget er tapt.


Like før i går 18:30 melder 110 Nordland om at Lurøy brannvesen rykker ut etter melding om brann i bygning. Brannvesenet er på vei til stedet. 

Brannvesenet ankom stedet ved 18.20 tiden.

Det brann i industribygget til Lumarine AS, som så sent som den den 30. oktober hadde et bygg i brann.

– Det er det samme bygget som sist. Vi fikk melding klokken 18. 10. Det var full fyr i bygget og var i ferd med å bli overtent, sier brannsjef i Lurøy kommune, Atle Henriksen til Rana No klokken 19.20.

– Bygget er tapt. Vi setter innsatsen mot nabobyggene for å forebygge spredning. Folk i 200 meters område er evakuert. Vi har alt tilgjengelig mannskap fra Sleneset og Lovund, Onøy på vei.

– Nå er det snakk om å begrense brannen i forhold til nabobygg.Det er utfordrende med tanke på stoffer i bygget og farlig gods derfor er området evakuert, sier Henriksen.

22. november gikk politiet ut med en pressemelding om at det er startet rutinemessig etterforskning av brannen og har så langt grunn til å tro at brannen kan være påsatt. 

Politiet ønsker tips fra publikum i saken fra oktober og ønsker kontakt med personer som har vært i området i tidsrommet fra lørdag 29. oktober og gjennom natten til meldingen innkom, eller som har opplysninger som kan være av interesse for politiet rundt brannen.

Stig Joar Krogli bor en kilometer unna brannen. Han forteller at brannen er godt synlig, og flammene står 7-8-9 meter opp i lufta.

– Nå er dert klarvær, men heldigvis er det kommet snø på marka. Hadde det vært for en uke siden, ville det ha vært en katastrofe. Det er en enorm varmeutvikling, sier han.

Tone Hatløy er driftsleder ved Lumarine Sleneset og preget av hendelsen.

– Jeg vet ikke så mye ennå. Jeg har ikke så mye informasjon. Jeg er rett og slett sjokkert. Jeg vet ikke hva jeg skal si, sier Hatløy.

Heller ikke huseier Dan Kristian Larsen er i stand til å si så mye om brannen, ifølge Rana Blad.

– Det er mye flammer her. Jeg leier ut bygget til selskapet Lumarine Sleneset, som produserer rensefisk til oppdrettsnæringen. De har artene rognkjeks og berggylt. Jeg er litt satt ut av det som skjer, sier Larsen til avisen.

Klokken 20.05 melder politiet i Nordland at bygget nå er nedbrent. Brann driver nå med etterslukking. Det har vært lut og klor i bygget. Personer i de tre nærmeste husene er evakuert.

Lumarine Sleneset ble etablert i 2014-2015 av Dan Kristian Larssen. Selskapet het den gang Atlantic Lumpus. Anlegget var det første RAS anlegget i verden på rensefisk og er pioneer innen høy-intensiv saltvanns-RAS. Atlantic Lumpus AS ble kjøpt opp av Lumarine AS i juli 2019.

Anlegget på Sleneset består ifølge selskapets nettsider av fem separate avdelinger, hver avdeling med eget vannbehandlingssystem. Det er avdelinger for levendefôr, startforing og yngel.

Historisk har anlegget kun blitt benyttet til rognkjeksproduksjon, men i 2021 la selskapet om produksjonen til oppdrett av berggylt. Fra våren 2021 satt bedriften opp sin første produksjon av levende fôr, og de første plommesekklarvene av berggylt ble lagt inn. Anlegget ble konvertert til et marint yngelanlegg.

****

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.