Åpner trinnvis systemer igjen etter dataangrepet

Nordland Fylkeskommune åpner nå trinnvis sine digitale verktøy og datasystemer igjen etter dataangrepet 22. desember.

Det melder fylkesrådsleder Tomas Norvoll i en pressemelding

– Det er en enorm jobb som må gjøres, både med gjennomgang av alle systemene, og med tanke på sikkerheten ved gjenåpning. Lista med digitale verktøy som må til for å styre en fylkeskommune med drift av skoler, kollektivtrafikk, veier, tannklinikker og mye annet er enormt lang, opplyser Norvoll. 

Kritiske systemer først

– Tilgangen til internett på de videregående skolene kom opp gjennom skoledagen allerede få dager etter nyttår. Deretter ble det åpnet for å kunne betale ut lønn og faktura, og i går kom sms-varsling på tannklinikker og betalingsterminaler i gang igjen.

– Det er mange systemer som er viktige for driften vår, og som vi er lovpålagt å bruke. Saksbehandlingssystemet har høy prioritet og vil trolig komme delvis opp igjen allerede i dag. I tiden fremover vil mer og mer bli satt i drift igjen, dersom alt går etter planen. 

Selv om Norvoll er optimistisk er han tydelig på at det kan ta svært lang tid å få plass igjen en del av systemene. 

Personopplysninger kan være på avveie

Etter fylkeskommunens gjennomgang ble det 13.januar klart at det ikke kan utelukkes at personopplysninger har kommet på avveie etter dataangrepet. De fleste dette kan gjelde fikk personlig varsel per e-post sist fredag, mens noen flere fikk det i dag. 

Foreløpig viser etterforskning at opplysningene det kan gjelde ikke er betraktet som sensitive i juridisk forstand, og de omfatter heller ikke passord, helse- eller elevopplysninger. 

– Vi er veldig lei oss for at dette kan ha skjedd, og har varslet både politi og Datatilsynet. Selv om denne type opplysninger i seg selv ikke er å regne som sensitive, er vi bekymret for at de, sammen med annen informasjon kan brukes til kriminell aktivitet mot enkeltpersoner eller mot Nordland fylkeskommune. Nå håper jeg politiets etterforskning etter hvert vil gi resultater som kan avdekke hvem som står bak ugjerningen, avslutter Norvoll i pressemeldingen. 

 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.