Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, Generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk. Foto: Sigmund Sagberg

"Alt jeg ønsker meg til jul, er en rusfri trafikk"

Juletiden skal i utgangspunktet være en tid for familiehygge, god mat og kos, men dessverre er sjansen stor for at du eller noen du er glad i, møter på en sjåfør som er påvirket av alkohol eller et annet rusmiddel.


All I want for Christmas is you, synger Mariah Carey i sin kjente julesang. Det jeg ønsker meg til jul, er en rusfri trafikk og at ingen mister livet i trafikken.

Realiteten er at det hittil i år har blitt anmeldt over 8700 personer på landsbasis for kjøring i ruspåvirket tilstand. Det tilsvarer faktisk hele 25 personer hver eneste dag som blir stoppet for ulovligheten. Og mørketallene, er nok enorme. Riktignok er dette en reduksjon fra fjoråret, da nærmere 10 000 personer blåste til rødt.  Basert på tall fra veikantundersøkelser kan vi faktisk anta at det hver dag kjøres mer enn 200.000 km med personbil der føreren er alkoholpåvirket

I Norge er vi så privilegert at vi har verdens beste Utrykningspoliti. Men selv med et politikorps i verdensklasse, skal vi huske på at de ikke klarer å stoppe samtlige som kjører med promille eller annen rus i blodet. UP er avhengig av at du og jeg ringer inn og tipser ved mistanke om promillekjøring. For å bruke et litt slitt begrep: Det er bedre å ringe en gang for mye, enn en gang for lite.

Tips fra publikum er som du skjønner uvurderlig, og uten tips ville mange ruskjørere sluppet unna. Politiet rapporterer selv om at det viser seg ofte å stemme at der hvor publikum melder ifra, er det faktisk en påvirket mann eller kvinne bak rattet.

Det er ikke meningen å prakke på folk alt dette maset om promillekjøring i førjulstiden, og heldigvis er det de færreste som tar sjansen og setter seg i bilen med promille. En slik justis håper jeg samtlige har i bakhodet i jula.

Så vær så snill: hold deg edru bak rattet og tips politiet ved mistanke om ruskjøring, så får jeg kanskje mitt juleønske oppfylt i år.

**

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.