Foto: Roger Marthinsen

"Alle vet jo at kabelen er stoppet for inneværende stortingsperiodet"

Skrevet av Bjørnar Skjæran, nestleder (Ap)
18.05.2020 09:31

Sluttord om NorthConnect

Hadde Arbeiderpartiet gjort som de andre opposisjonspartiene, altså nøyd oss med å protestere, hadde høyreregjeringen stått fritt til å gi NorthConnect konsesjon hver eneste dag det siste året. Det ville være å svikte industrien, noe som var uaktuelt for et ekte industriparti. Derfor inngikk vi avtalen i 2018 som bandt regjeringen opp. Det har vært hovedpoenget i mine innlegg og intervjuer om saken den siste tiden. Jeg har ikke sett noen være uenig i dette, heller ikke Hogne Hongset (Vefsn.no 9/5). 

På samme måte som en del andre, fokuserer han i stedet på vår stemmegivning på Stortinget nå i april. Den handlet om å sikre endringen i energiloven. Hongset anerkjenner ikke betydningen denne lovendringen har for industriens kraftpriser, mens han overdriver betydningen av det som på stortingsspråk kalles anmodningsvedtak.

Det er riktig at en kabel til Skottland vil øke kraftprisen uavhengig av hvem som eier og drifter. Men det betyr også noe for prisen at det ikke er kraftbransjen, med sitt ønske om prismaksimering, som gjør det. Det var høyreregjeringens 2016-endring av energiloven som åpnet hele NorthConnect-ballet, og slapp kraftbransjen inn. Nå har Arbeiderpartiet sørget for at den endringen blir reversert, og at Statnett igjen får monopol. Det hadde ikke skjedd uten 2018-avtalen, som bandt regjeringen. Med Frp/Sp-støtten har regjeringen nemlig flertall for dagens energilov.

Og så er det ikke riktig, som Hongset skriver, at Stortinget i april hadde mulighet til å kaste en kabel til Skottland «på historiens skraphaug». Et anmodningsvedtak binder ikke framtidige regjeringer og storting, som det her er snakk om. Alle vet jo at kabelen er stoppet for inneværende stortingsperiode, noe Ap har sikret. Hva framtidige storting og regjeringer gjør, er opp til velgerne. Mest sannsynlig vil det likevel gå svært lang tid før vi får et stortingsflertall og en regjering som vil åpne for nye, prisøkende utenlandskabler. For Ap er det i alle fall uaktuelt.

Det var nå, med dagens borgerlige flertall, slaget sto. I denne kritiske fasen tok Arbeiderpartiet ansvar. På vår måte. Det håper jeg også Hogne en dag vil anerkjenne.

----------

LES OGSÅ:

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.