Nå skal det bli ekstra mye hav på Helgelandskysten, melder meteorologene. Her fra Aldersundet. Foto: Kristin Marthinsen

Advarer mot meget høy vannstand

Skrevet av Roger Marthinsen
10.02.2020 09:54

Meterologenes anbefaling for i dag og i morgen: Sjekk fortøyningen til båten og sikre løse gjenstander inne i naust og i strandsonen.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om at det fra i ettermiddag og frem til tirsdag ettermiddag er ventet svært høy vannstand blant annet på Helgeland.

Farevarselet for Helgeland er sammen Salten, Ofoten, Lofoten, Vesterålen, Sør-Troms og Nord-Troms merket oransje, som er nest høyeste farenivå. 

– Mandag ettermiddag til tirsdag kveld er det ventet svært høy vannstand, estimert 60-70 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste omkring klokken 12-15 om ettermiddagen og klokken 00-03 om natten, melder Meterologisk institutt gjennom blant annet Yr. 

Ekstemværet Elsa vil gjøre seg gjeldende langs hele kysten av #Norge mandag og tirsdag. Ekstremt høy vannstand, rødt nivå, er ventet på Vestlandet og i Agder. Svært høy vannstand, oransje nivå, er ventet i resten av landet. Kart: Meteorlogisk institutt

Anbefalingen er at folk sjekker fortøyning til båter og sikrer løse gjenstander inne i naust og i strandsonen.

Konsekvensen av den høye vannstanden kan bli oversvømmelser og fare for moderate ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen.

Lenger sør, for Agder, Vestlandet sør for Stad og Møre og Romsdal er det ventet så høy vannstand at det er sendt ut ekstremvarsel, der ekstremværet er gitt navnet "Elsa". Her er det ventet ekstremt høy vannstand; estimert 85-100 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellene. 

----------

Les også:

[annonse]
 

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.