Advarer mot flom og jordskred

Skrevet av Roger Marthinsen
19.09.2019 12:43 - OPPDATERT 19.09.2019 14:53

Venter høljeregn i Vefsn fredag og lørdag – meteorologene har sendt ut farevarsel.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel for Trøndelag og Helgeland sør for Saltfjellet, i forbindelse med at det er ventet store nedbørsmengder fra fredag morgenen til lørdag ettermiddag.

På varsom.no og på yr.no er det i dag sendt ut flomvarsel på oransje farenivå, og jordskred-varsel på gult farenivå. Det oppfordres til å flytte gjenstander bort fra flomutsatte områder, og videre oppfordres folk til å sjekke avløp, stikkrenner med videre.

Farevarselet gjelder sør for Saltfjellet. Av kartet for varselet kan det se ut til at det er Trøndelag samt søndre og midtre Helgeland som vil få det våtest. Nord for Korgfjellet er det ikke ventet så store nedbørsmengder. 

I Vefsn er det imidlertid ventet opp mot 100 millimeter regn i løpet av morgendagen. Nedbøren starter natt til fredag, når en front passerer, og det er fare for byger i etterkant. I samme periode stiger temperaturen slik at all nedbør ventes som regn, og i områder hvor det ligger snø ventes denne å smelte. 

Den kraftigste nedbøren i Mosjøen er ventet fredag ettermiddag, kveld og natt til lørdag. Det skal regne en del også lørdag formiddag, før nedbøren skal begynne å avta utover lørdag ettermiddag, i følge Yr.no.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.