Daglig leder for Nett i Linea Steinar Benum. Pressefoto.

Advarer mot farlige aktiviteter nær strømnettet

Skrevet for PRESSEMELDING
26.11.2020 06:00

For å unngå alvorlige ulykker, strømbrudd og erstatningsansvar oppfordrer daglig leder i Linea, Steinar Benum, folk å kontakte dem før de går i gang med arbeid eller andre aktiviteter nær strømnettet.

 Tenk sikkerhet og konsekvens – kontakt oss først

Den siste måneden har det vært flere større strømbrudd på grunn av trefelling, sprengnings- og gravearbeid. Slike hendelser kan i verste fall føre til alvorlige ulykker og du kan bli stilt økonomisk ansvarlig for de totale kostnadene som følge av strømbruddet.

OVER 7.000 KUNDER BERØRT I RANA 

I starten av november ble over 7.000 kunder i Rana berørt av to strømbrudd samme dag. Først ble en strømkabel ødelagt under sprengningsarbeid, og noen timer senere gravde en privatperson over en strømkabel på eiendommen sin.

I tillegg til at både private og næringskunder ble påvirket av disse strømbruddene, så kostet disse to hendelsen i underkant av 2 millioner kroner for Linea.

(Saken fortsetter under bildet)

Sprengningsarbeid skadet strømkabel.

-Et viktig budskap fra oss er at både private og næringsaktører tenker sikkerhet og konsekvens rundt alle våre strømlinjer og ved gravearbeid. Vi har en sikkerhetssone på 30 meter rundt våre høyspentlinjer. Skal du utføre anleggsarbeid eller tre felling innenfor sikkerhetssonen må Linea kontaktes på forhånd, sier daglig leder Steinar Benum.

(Saken fortsetter bildet)

Tre på linje.

[annonse]
- Vi ønsker at slike henvendelser går via våre nettsider, og vi vil da gi råd og sørge for at arbeidet kan gjøres uten fare for skade på personer eller våre anlegg, forklarer Benum.

Gravearbeid

Alle som skal utføre anleggsarbeid i bakken er forpliktet til å få utført en kabelpåvisning før arbeidet starter. Selv i din egen hage bør du tenke sikkerhet. 

Skader på Linea sitt strømnett som nettstasjoner, kabler og ledninger kan få store konsekvenser og gjøre mange strømløse. Den som forårsaker skaden kan bli stilt økonomisk ansvarlig ved uaktsomhet, for de totale kostnadene som følge av strømbruddet. Erstatningsbeløpene kan bli store ved større hendelser.

– Vårt viktigste budskap er at det blir utført kabelpåvisning ved gravearbeid, og ta kontakt med oss når det skal jobbes innenfor sikkerhetssonen på 30 meter rundt våre høyspentlinjer. Dette for å unngå ulykker og erstatningsansvar. Tenk derfor sikkerhet og konsekvens, forklarer Steinar Benum

Meld fra om farlige forhold

– Hvis noen oppdager farlige situasjoner rundt våre anlegg ber vi dere holde avstand og ringe inn observasjonen til vår døgnåpne feilmeldingstelefon. Eksempler kan være strømledning på bakken, åpne strømskap eller tre som har falt på strømførende linje, sier Benum.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.