E6 over Saltfjellet har vært stengt siden nattmorgenen fredag.

Advarer mot ekstremt utfordrende forhold

Skrevet av Kristian Rødvand, Roger Marthinsen
07.02.2020 11:13 - OPPDATERT 07.02.2020 11:51

Flere steder nærmest regner det is. Kolonnekjøring og stengte veier. Og på bakken står fly "fastfrosset".

Det relativt hvite og hyggelige, dog litt vel sjøtunge vinterværet vi har hatt i det siste gikk over til regn og elendighet før vi fikk sukk for oss. I dag kom det et væromslag fra minusgrader til plussgrader og regn, og Vegtrafikksentralen Nord har på morgenkvisten meldt om hva vi kan ha i vente langs veiene:

– På fylkesvei 810 i Bustneslia er det svært glatte forhold. Det regner og er -4 grader, så strøsanden fryser over med en gang, melder ventrafikksentralen.

E6 over Saltfjellet ble like før klokken halv fem i natt stengt på grunn av uvær. Klokken 09:41 ble veien åpnet for kolonnekjøring, men situasjonen vurderes fortløpende utover formiddagen. Vegtrafikksentralen er klare på at store kjøretøy MÅ bruke kjetting!

På E6 mellom vanskelige kjøreforhold fra Mo i Rana til Grong på grunn av glatte veier. Entreprenørene er ute og gjør tiltak.

På Fv 78 på strekningen Grønåsvollen - Mosjøen meldes det om Stedvis fare for glatte partier.

– Vanskelige kjøreforhold på grunn av regn som fryser på bakken, melder Statens vegvesen. 

– Kjør forsiktig! oppfordrer Statens vegvesen gjennom Vegtrafikksentralen Nord. 

(Saken fortsetter under bildet)

[annonse]
– På grunn av væromslag til mildvær og regn vil de fleste veier i Nordland få utfordrende kjøreforhold de nærmeste timene. Vi oppfordrer folk til å kjøre forsiktig og ta hensyn til føreforholdene, oppfordrer Statens vegvesen. 

Også politiet har en oppfordring til trafikanter:

– Mange meldinger om ekstremt glatte veier i distriktet. Ta det med ro dersom du skal ut å kjøre i dag, melder operasjonssentralen for Nordland politidistrikt.

Vegtrafikksentralen melder også at det på Helgelandsbrua er ysregulering og nedsatt hastighet til 50 km/t på grunn av vedlikeholdsarbeid.

På fylkesvei 17 ved Hattneset i Leirfjord var det i morges så glatt på veien at en bussjåfør måtte styre bussen rett grøfta, da han skjønte at han ikke ville klare å stanse bussen før neste sving. Sjåfør og en passasjer i bussen kom uskadet fra hendelsen.

– Det er såpass glatt på stedet at patruljen har problemer med å stå oppreist, melder politiet.

Til havs er MS Mårøys anløp av Træna og Selvær kansellert grunnet dårlig vær. Ruten ble tatt opp fra Lovund til Sandnessjøen.

(Saken fortsetter under bildet)

Flytrafikken er også rammet.

Ved Kjerstad Lufthavn er to flygninger innstilt. 09.20 til Bodø og 09.05 fra Trondheim. 

Ved Mo i Rana lufthavn er tre avganger i dag innstilt; 06:20 til Trondheim, 07:15 til Bodø og 09:30 til Bodø. Ankomst fra Bodø 06:55 er innstilt og Trondheim 09:25 er innstilt, mens flyet som skulle landet på Røssvoll klokken 00:15 i natt ble omdirigert til Bodø.

– Årsaken er freezing rain, forteller kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli.

– Et av flyene som skulle nordover står i Namsos, dekket av et fem centimeter tykt islag som det tar tid å tine av, sier Solli, som forteller at freezing rain – altså regn som fryser til is i det øyeblikket det treffer bakken eller fly, biler og andre farkoster – er årsak til innstillinger og forsinkelser flere steder.

– Lenger sør er tåke et stort problem, både i Oslo og Haugesund. Så i dag er det store problemer i flytrafikken over hele landet, sier Solli.  

Værmeldingen fra Yr viser at temperaturen skal stige utover formiddagen, og det skal komme en del nedbør i form av regn. På Saltfjellet skal det komme en del snø, og det kan bli liten kuling utover morgenen og formiddagen.  

 

----------

Les også: