"Å stoppe Eolus ABs prosjekt vil føre til økt usikkerhet for Alcoa Mosjøen"

Skrevet av Steinar Anshus, Verksdirektør Alcoa Mosjøen
05.09.2019 21:17 - OPPDATERT 06.09.2019 07:01

Alcoa Mosjøen er avhengig av forutsigbarhet og lave kraftpriser

Alcoa Mosjøen har opplevd betydelig debatt rundt byggingen av vindmølleparken på Vesterfjellene. Alcoa Mosjøen er avhengig av forutsigbarhet og lave kraftpriser. Langsiktige kraftavtaler til en konkurransedyktig pris er en forutsetning for fortsatt drift og videreutvikling av verket i Mosjøen. 

Under forhandlingene om nye kraftkontrakter har ikke «tradisjonelle produsenter» tilbudt oss langsiktige kraftkontrakter til god nok pris. For Alcoa Mosjøen er det viktig at våre leverandører kan levere strøm til avtalt tid. Den avtalte tiden betyr her mellom 2020 og 2021 for to avtaler og slutten av 2021 for avtalen vi inngikk med Eolus AB vedrørende Vesterfjellene. 

Våre eiere har stor tro på Alcoa Mosjøen, noe de har vist med gjentatte investeringer i økt produksjon og modernisering. Forutsetningen har hver eneste gang vært: Stabile rammevilkår. Alcoa Mosjøen står pr. i dag for 2,5 % av Norges totale strømforbruk, noe som må betegnes som vesentlig. 

Minimale forskjeller i pris på elektrisitet gir mange millioner i økte driftskostnader for en stor operatør som Alcoa Mosjøen. I dagens aluminiummarked med hard konkurranse og lave aluminiumspriser, vil alle økte utgifter føre til redusert intjening og usikkerhet rundt fremtidige investeringer. Å stoppe Eolus ABs prosjekt vil føre til økt usikkerhet for Alcoa Mosjøen, noe som igjen vil påvirke videre utviklingen av produksjon i Mosjøen veldig negativt. 

Å stoppe prosjekter på denne måten vil i tillegg gi dårlige signaler for Mosjøen i forhold til fortsatt å tiltrekke seg investeringer. Stabilitet har blitt demonstrert fra Norge sin side over lang tid, og det vil ikke ikke være bra at Vefsn Kommune skal påvirke Norges omdømme internasjonalt.

 

Steinar Anshus
Verksdirektør Alcoa Mosjøen

 

 

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.