Foto: Privat

"Skjegget vil være med å gjøre det nærmest umulig, selv om vi smører mer silikon i det enn den gjengse influenser har i bryst og bak. "

Skrevet av Kristian Rødvand
21.02.2020 06:00

Anestesisykepleier og skjeggmann Markus Løkjell redegjør for problematikken rundt skjegg og anestesi. – Å puste for noen med maske er i blant jævlig vanskelig, selv med et glattbarbert fjes.

Dette innlegget ble først publisert i gruppen Skjeggmenn - Members Only på Facebook, derav henvendelser til medlemmer.

Siden dette er et spørsmål som ofte kommer opp i forbindelse med at skjeggbrødre må under kniven, og i og med at jeg jobber som anestesisykepleier og kommer i kontakt med problematikken ofte, tenkte jeg jeg skulle skrive et lite generelt innlegg for å forklare hvorfor vi anestesifolk er skeptiske til skjegg i enkelte settinger. Trust me, det har ikke noe å gjøre med utseende eller moralisme, det er medisinske grunner til dette. Derfor vil jeg også foreslå at eksklusjon av medlemmer ved barbering av medisinsk årsak kunne vurderes som å ikke være et eksklusjonskriterie, da dette egentlig er barbering av årsaker utenfor skjeggbrorens kontroll (Fant ikke dette beskrevet i reglementet). Dette kan bli et litt langt innlegg, så unnskyld for det, men skriver det utfyllende slik at jeg kan vise til det neste gang, i stedet for å forklare under hvert enkelt innlegg.

Enkelte inngrep krever barbering uansett. Inngrep på hals/ i ansikt, der gjelder det samme som inngrep på hodet, hår må bort for å forebygge infeksjoner og for å gjøre det mulig å lage et sterilt felt for kirurgen... du vil ikke få blodforgiftning, trust me, jeg har hatt det.

Enkelte inngrep kan gjøres med lokalbedøvelse (som hos tannlegen) eller med det vi kaller regional bedøvelse.. det er lokalbedøvelse som settes i en samling av nerver, for eksempel ved armhulen, noe som kan bedøve hele armen. Da er du våken under operasjon, kan føle berøring, men ikke smerter. En annen variant er spinalbedøvelse, hvor lokalbedøvelse settes i ryggmargskanalen og bedøver hele underkroppen. Mange inngrep er mulig å gjøre med slik bedøvelse, men langt fra alle. Det kommer an på inngrepets art, og hvor på kroppen du skal opereres, og slik bedøvelse krever ikke at du barberer deg.

Neste på listen er narkose. Narkose er et vidt begrep som omfatter mange kombinasjoner av smertestillende midler og sovemidler. Felles for de fleste av disse er at de innebærer en kontrollert overdose av beroligende og smertestillende midler. Når du får disse i rett dose så slutter du å puste, på samme måte som en gateoverdose. Forskjellen er at det er da vi tar over og opprettholder kroppens funksjoner for deg slik at du kan opereres uten smerter og minner av det. Når du får medikamentene blir vi nødt å sikre luftveien din og puste for deg med en ventilator. Det kan gjøres på flere måter, en tube i halsen, eller litt mindre invasivt med en slags maske vi legger ned via munnen og i halsen. Men i unntak av nødsituasjoner hvor det virkelig brenner på dass, så er det en periode i mellom når du får medikamentene og når du er i dyp nok søvn til at du ikke vil reagere på smerte hvor vi er nødt til å puste for deg med en maske som legges over nese og munn.

Og her kommer vi til årsaken til barbering. Å puste for noen med maske er i blant jævlig vanskelig, selv med et glattbarbert fjes. Det kan være årsaker som overvekt, kort hals, stor buk, og av og til av interne anatomiske årsaker som ikke kan oppdages i forkant. Hvis vi da i denne perioden får store vansker, så vil skjegget være med å gjøre det nærmest umulig, selv om vi smører mer silikon i skjegget enn den gjengse influenser har i bryst og bak. 
Enkelte mennesker er også vanskelig å legge inn et pusterør på på grunn av måten vi er skapt, dette kan være helt uavhengig av åssen du ser ut utenpå. Derfor kikker vi deg i svelget, ber deg bevege nakken, sjekker at du kan åpne munnen tilstrekkelig og så videre. Men dette kan ikke alltid forutsees, selv ved grundig undersøkelse.

Hvis anestesipersonell ser deg an og finner den minste årsak til tvil om det vil være økt risiko å legge deg i narkose med skjegg så er det en grunn til det. Hvis vi ikke klarer legge ned pusterør, og heller ikke klarer puste for deg med en maske så dør du! Skjegg gror ut, men vi har enda ingen mulighet for å reversere den hjerneskaden som oppstår om hjernen er uten surstoff selv i noen få usle minutter. Ved akutte tilfeller er det ikke alltid disse regler følges pga tidsnød, samme som at vi av og til må gi narkose uten at folk er fastende på forhånd. Men da er risikoen allerede mer enn tidoblet, og vi gir narkosen på livreddende indikasjon

Håper dette kan være litt oppklarende, det er mange skjeggmenn blant oss narkosefolk, vi er ikke motstandere for å være motstandere, vi ønsker bare å gjøre situasjonen så trygg som overhode mulig for deg hvis du skulle være så uheldig å trenge en operasjon.

Debatt
Vefsn No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.