Kommuneoverlege i Rana, Frode Berg. Foto: Roger Marthinsen

RANA: Ti korona-tilfeller på fem døgn - 100 ranværinger satt i karantene

Skrevet av Hedda Hiller
29.10.2020 13:07 - OPPDATERT 29.10.2020 17:01

Smittesporing pågår fortsatt. – Vi bruker alle nødvendige ressurser for å få god oversikt.

Rana kommune avholdt i dag pressekonferanse om det pågående utbruddet av Covid-19 i Rana. Dette skjer etter ti positive koronatester de fem siste døgnene, hvorav fem positive testresultater forelå i går. 

Kommuneoverlege Frode Berg fortalte de oppmøtte at alle de fem smittede er i samme husstand, og at de med sikkerhet kan si at den har sammenheng med den utenlandske arbeideren.

– Vi er i en situasjon med kjent smittekilde, hvor alle i en husstand. Vi har begynt arbeidet med å definere nærkontakter, og har foreløpig funnet cirka 100 som skal i karantene. Vi tror ikke skjult smitte, og at det ikke er stort utbrudd, men vi kan ikke si det med sikkerhet. Vi bruker alle nødvendige ressurser for å få god oversikt, sa Berg.

Kommune får mange henvendelser fra mennesker som lurer på om de skal være i karantene.

– Vi må skille mellom å ha møtt en smittet og det å være nærkontakt. I begrepet nærkontakt ligger direkte fysisk kontakt, eller at du har vært nærmere enn to meter i mer enn 15 minutter. Du er altså ikke nødvendigvis nærkontakt selv om vært i samme rom med en smittet person. Reelle nærkontakter skal i karantene, mens andre ikke skal i karantene. Nærkontakt til en nærkontakt skal heller ikke i karantene. Vi har kommet langt med å oppspore nærkontakten, men jobben er ikke fullført, sa Berg.

Dette er grunnen til at kommunen har vurdert det slik at elevene skal holde seg hjemme, til de har fått tid til å kartlegge hva som er nærkontakter.

– Slik kan vi unngå at nærkontakter dukker opp på skolen. Jeg vil også gjøre oppmerksom på at det er ikke mulig å teste seg ut av karantene. Er du i karantene, er du i karantene, uavhengig av testresultat, presiserte Berg.

AVLYSER IKKE ARRANGEMENTER

Kommuneoverlegen kommer foreløpig ikke til å gå inn for å avlyse arrangementer og organisert aktivitet. 

[annonse]
– Vi ser på dette som et konsentrert utbrudd med god kontroll på smittekilde, og mener at det ikke er grunn til å avlyse alle arrangement og all organisert aktivitet. Elever som holdes hjemme skal selvsagt ikke delta på organisert aktivitet. Smittevernstiltakene til de som organiserer aktivitet er der for at det skal være trygt å delta, sa Berg.

Smitteoppsporingen har pågått for fullt siden i går ettermiddag, og de fleste ble varslet allerede i går.

– Det er mye arbeid og tar tid, og vi har doblet smittevernsteamet i dag. Vi har økt testkapasiteten, og kommer til å holde åpent i helga. Vi kan ikke teste alle samtidig, og merker at det er økt pågang. Jeg oppfordrer alle som ikke er nærkontakt eller ikke har symptomer om å ikke bestille time til testing. Det holder ikke å bare være bekymret. Grunnen til at jeg sier dette, er at i den situasjonen vi er i nå, er det viktig å få testet de de som er nærkontakter eller har symptomer først. 

Kommunen rekker ikke over alle henvendelsene de har fått etter utbruddet. 

– Det er ikke mulig å gi individuell smittvernveiledning til alle som ønsker det, men vi følger opp de som er smittet eller nærkontakter. Jeg oppfordrer folk til å ta kontakt med koronatelefonen om de har spørsmål. Det viktigste er at vi fortsetter å gjøre det vi har gjort i mange måneder: Hold deg hjemme om du er syk, vask hendene og hold avstand, sa Berg.

VURDERER HJEMMEUNDERVISNING

Skolesjef Pål Stian Sjåvik redegjorde for de to grunnskolene som er berørt: Hauknes og Rana.

– Status er at det er valgt å ta ut 36 elever og tre lærere, som er oppfordret til å holde seg i ro hjemme, og unngå kontakt med andre. Det samme gjelder Rana U, der vi har tatt ut ti lærere og hele 8. trinn. Begge skolene har gjort sine vurderinger i dialog med kommuneoverlegen, sa Sjåvik.

– Det er viktig for oss at det skal føles trygt å komme på skolen, og at det er riktig å komme dit. Vi har et godt samarbeid med skolehelsetjenesten, vernetjenesten, tillitsvalgte og ansatte. Nordland fylkeskommune har ansvar for skoleskyss, og vi har hatt flere møter med dem, hvor vi har bedt om at det vurderes tiltak i forhold til rutetilbud og aktivitet. Der det har vært bekymringer fra foreldre, er det videreformidlet.

(Saken fortsetter under bildet)

Skolesjef Pål Stian Sjåvik. Foto: Roger Marthinsen

Flere elever vil nå få hjemmeskole i påvente av ytterligere avklaringer. 

– Skolene vil i dag ta kontakt med de enkelte elevene og gi beskjeder i forhold til veien vider. Elevene som må holde seg hjemme vil få en undervisning på digitale flater, slik de er kjent med fra tidligere. Jeg vil også si at både jeg og skolen har et sterkt ønske om å bidra til at de som er smittet ikke skal bli ytterligere belastet, og det vanskeligere i denne situasjonen, sa Pål Stian Sjåvik, og fikk støtte av rektor ved Polarsirkelen videregående, Thomas Skonseng. 

– Det er ingen som ønsker å bli smittet, og de som har blitt smittet har kommet i denne situasjonen helt uforskyldt. Det er viktig å minne om at alle har rett på et godt skolemiljø, også psykososialt. Uthenging og stigmatisering av de som er satt i karantene eller smittet kan bli et problem, og som skole er vi opptatt av å unngå det. Som rektor er dette noe jeg ikke kan leve med, sa Skonseng. 

(Saken fortsetter under bildet)

Rektor ved Polarsirkelen videregående skole, Thomas Skonseng. Foto: Roger Marthinsen

Det dreier seg om en smittet elev ved Polarsirkelen Videregående. 

– Det gjør at en klasse, en lærer og noen enkeltelever er i karantene. Situasjonen på Polarsirkelen er oversiktlig, selv om skolen er stor. I dag er det OD-dag, og det er en av milepælene vi er vant til å forholde oss til. Det normale er at elevene er ute i bedrifter, eller har tatt på seg litt ansvar hjemme. I dag går OD som normalt med unntak av de som skulle ha vært på skolen, de holder seg hjemme. Her er elevene selv i dialog med bedriftene for å høre om de ønsker å ta i mot dem eller ikke.

Det kan bli aktuelt med hjemmeundervisning, også på Polarsirkelen. 

– Vi har gode rutiner for å ivareta smittevern, også på et høyere nivå om det blir aktuelt. Vi har en pågående diskusjon om vi skal gå over til hjemmeundervisning i morgen, eller om vi skal ha ordinær skole. Her kommer det en avklaring i løpet av dagen, sa rektor Thomas Skonseng. 

[annonse]
LES OGSÅ: